Polis avslöjade massmorden - blev själv offer

NYHETER

Självmordet var mord

PARIS

Polisinspektören Christian Jambert försökte avslöja hur mentalt störda flickor våldtogs, torterades och mördades.

Men han blev motarbetad av sina chefer och tog livet av sig 1997.

Nu avslöjas det att det var mord.

I nästa vecka ska justitieminister Dominique Perben träffa den avlidne polisinspektörens dotter Isabelle.

Affären med de försvunna flickorna från Yonne håller på att bli en statsaffär i Frankrike. Skandalen jämförs med den belgiska Marc Dutroux-härvan.

Minst 17 har försvunnit

Minst 17 unga flickor har kidnappats och utsatts för vad rättshandlingarna kallar för barbari. Flickorna var i regel lätt mentalt störda och ofta föräldralösa. De var intagna på fosterhem i den lantliga kommunen Yonne.

Busschauffören på institutionen hette Emile Louis, i dag 70 år. "Monstret från Yonne" har i förhör erkänt mord på sju flickor.

I förra veckan dömdes Emile Louis till 20 års fängelse för våldtäkt och tortyr på sin andra fru och hennes dotter.

Under rättegången berättade den i dag vuxna dottern om sin barndom. Bland annat hur hon sett sin styvfar surra fast en kvinna vid ett träd och skära upp magen på henne. Det var bara toppen på ett berg av barbari.

Fastbunden på kors

Ändå hade "Monstret från Yonne" aldrig kunnat bli dömd om det inte varit för polisen Christian Jambert. Redan i början på 1980-talet började han rota i flera mystiska försvinnanden i kommunen. Alla spår pekar mot Emile Louis. Men han agerade inte ensam.

I januari 1984 stormade polisen in i ett hus nära Auxerre. En torterad flicka satt fastbunden på ett kors. På en tavla på dörren hade någon skrivit en prislista på olika former av tortyr: bränna med cigarett, skära med kniv ...

Emile Louis släpptes i mars samma år. Flickor fortsatte försvinna i Yonne under hela 1990-talet. Under tiden behandlades Christian Jambert med förakt av sina överordnade. Hans rapport försvann. Han förflyttades, blev depressiv och pensionerades.

Sköts till döds

1997 tog han livet av sig, enligt polis och åklagare.

I onsdags grävde en nytillsatt domare upp polisens kvarlevor. Resultat av obduktionen: skallen hade hål av två skilda och omedelbart dödliga kulingångar. En i munnen och en annan vid örat.

- Man har velat smutskasta min far, säger polisens son Philippe Jambert.

Magnus Falkehed