Slapp fängelse - dödade Mattias, 22

NYHETER

29-åring fick vård på bondgård - rymde och dödade Mattias

1 av 2 | Foto: Mattias Ström, misshandlad till döds i centrala Falun.

Hovrätten skickade den tungt kriminelle knarkaren till ett familjehem - i stället för fängelse.

Fyra dagar senare sparkade han ihjäl Mattias Ström, 21.

Mattias Ström attackerades förra lördagen oprovocerat när han var på väg för att spela fotboll med sina kompisar.

Innan någon hann reagera slog 29-åringen omkull honom och sparkade honom så svårt i huvudet att han senare avled.

Gärningsmannen är drogmissbrukare med långvariga psykiska problem och förekommer under drygt 130 avsnitt i belastningsregistret. Han är bland annat dömd för grov misshandel, misshandel, utpressning och narkotikabrott.

Såg hårdrockskonsert

I maj i år dömdes 29-åringen i Sundsvalls tingsrätt för bland annat olovlig körning, narkotikabrott och rattfylleri till åtta månaders fängelse.

Varken tingsrätt eller åklagare såg vård som ett alternativ eftersom mannen hela tiden begått nya brott.

Men hovrätten hade en annan åsikt och dömde honom till kontraktsvård - han skulle vårdas på en bondgård i Hedemora. Dom meddelades förra tisdagen och då släpptes 29-åringen ur häktet.

- Man får ta ställning till om det finns en risk för att återfalla i brott, vilket tyvärr inte fungerade i det här fallet, säger hovrättsråd Risto Storhöök, en av domarna.

Natten före dödsmisshandeln satt 29-åringen och såg en hårdrockskonsert på tv på familjehemmet. Hans vårdare misstänker att han lyssnade på viss drogrelaterad musik och tror att han fick ett sug efter droger.

Minnesgudstjänst

29-åringen ringde sedan troligen från familjehemmet till sin förra flickvän i Falun för att få hjälp att ordna fram narkotika.

Morgonen därpå gick han ut med fiskespö och försvann. På eftermiddagen greps han av polisen - efter att Mattias Ström hittats svårt misshandlad i Falun.

29-åringen är häktad på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel - åklagaren vill avvakta obduktionen innan brottsrubriceringen ändras.

En minnesgudstjänst hölls i går i Kristine kyrka i Falun till Mattias Ströms minne - som en manifestation mot det meningslösa våldet.

På Trotzgatan i Falun växte blomsterhögen snabbt kring ljus och handskrivna hälsningar från vänner och bekanta.

På en stor lapp stod ett enda ord: Varför?

Annika Sohlander