Riksdagens säkerhetsman dömdes till livstid

NYHETER

Mördade sin flickvän – hävdade att det var självförsvar

LONDON

En svensk 41-årig man, som tidigare har arbetat med säkerhetsfrågor i det svenska regeringskansliet, har dömts till livstids fängelse av en domstol i London.

Foto: 41-åringen är tjänstledig från sitt jobb på regeringskansliet och i riksdagshuset med säkerhetsfrågor. Bland annat har han varit chaufför åt talmännen.

Mannen ströp sin flickvän, en 31-årig sydafrikanska, och hävdade i rätten att han handlat i självförsvar. Men han befanns skyldig till mord och rekommenderas att sitta minst 14 år i fängelse, enligt polisen i engelska Surrey.

41-åringen bodde i november förra året med sin flickvän i en Londonförort. De två planerade att gifta sig.

Men flickvännens mor blev inte bjuden på bröllopet och började göra efterforskningar om svensken. Hon fick då veta att 41-åringen varit gift tre gånger tidigare och hade två barn - vilket han inte att berättat för sin blivande hustru.

När mamman ringde till dottern och berättade detta blev, enligt 41-åringen, "min fästmö alldeles galen och visade med pekfingret över halsen att jag skulle dö".

"Självförsvar"

Svensken vittnade sedan om att kvinnan attackerat honom och slagit honom blodig. Till sitt självförsvar ska han sedan ha pressat ner henne mot en säng samtidigt som han hade fingrarna runt hennes hals.

När han upptäckte att kvinnan var död lade han henne i badkaret. Först efter fyra dygn ringde han polisen och berättade vad som hänt.

Peter Wennman