Därför hyrde företagaren privatarmén

NYHETER

I fyra år försökte utpressarna få byggföretagaren att ordna svartjobb åt polska arbetare.

Han vägrade och vände sig till polisen – som inte kunde hjälpa honom.

Då vände han sig till den polska privatarmén.

Den polska privatstyrkan grep utpressarna mitt framför ögonen på lekande barn – och med det var fyra års utpressning över säger byggföretagaren.

Men han känner sig trots det inte säker då andra delar av utpressarligan är på fri fot.

Byta adress

– Jag måste byta adress nu, jag måste byta mina nummerplåtar, säger mannen.

Han har under en längre tid arbetat med renoveringar i Sverige. När Polen gick med i EU blev han delägare i ett nystartat byggföretag i Sverige och blev i samband med det svensk medborgare.

I fyra års tid har han dock förföljts av en polsk utpressarliga. De ville att företagaren skulle ordna projekt för svartarbetande polska byggnadsarbetare. Mannen vägrade.

Hårda metoder

För ett par år sedan började ligan ta till allt hårdare metoder.

– De bad mig komma till ett garage. Jag åkte dit och tio jättestora killar mötte mig. En av dem hade en pistol. Han sa; Titta på mig, jag har ett vapen, vad tror du det blir av dig. Om du inte gör vad vi säger är du död.

Mannen gjorde en polisanmälan men kände redan då att polisen inte kunde hjälpa honom.

– De skrev några lappar, men jag har inte fått svar på något.

Byggföretagaren vände sig även till Svenskt Näringsliv för hjälp. Enligt Tommy Svensson, säkerhetschef på organisationen, är utpressningsförsök inte ovanligt.

Egna lösningar

– Fler upptäcker att polisen inte kommer. Därför försöker man hitta egna lösningar. Det är bra att det finns privata engagemang, vi har en professionell säkerhetsbransch i Sverige, säger Tommy Svensson.

– Men frågan är om vi ska låta de utländska företagen konkurera utan nuvarande säkerhetsregleringar.

I förra veckan kontaktade ligan företagaren igen. Han gick till polisen, men blev inte nöjd med svaret.

– De ville hjälpa mig på ett annat sätt än jag ville själv.

Olaga hot

Christer Sjöblom vid Södertörnspolisen säger att de letat efter anmälningar av byggföretagaren – men inte hittat några. Undantaget är den som gjordes timmarna innan privatarmén grep ligan.

De tre utpressarna, som är i åldrar 23 till 32 år, begärdes på fredagseftermiddagen häktade av kammaråklagareJohnny Järlefelt. Enligt polisen är ingen av dem fast bosatt i Sverige. En av männen har tidigare begått brott i Sverige och blivit utvisad.

Tidigare:

Andreas Johansson