Handsken som kan tala

NYHETER

kan förvandla teckenspråk till ljud

Här är handsken som kan förvandla teckenspråk till tal.

Hittills kan den omkring 200 ord och fraser på amerikanskt teckenspråk.

Foto: Forskaren Jose Hernandez-Rebollar, 34, visar handsken som han hoppas blir till nytta för hörselskadade.

På bilden demonstrerar Jose Hernandez-Rebollar, 34, sin handske som förvandlar teckenspråk till muntligt tal. Den är forskarens doktorandarbete och han hoppas att kunna utveckla och tillverka den i större skala.

Nytta i dagliga livet

– Jag vill tillverka något som hörselskadade kan ha nytta av i det dagliga livet, säger Jose Hernandez-Rebollar.

AcceleGlove kan i dag hela alfabetet till det amerikanska teckenspråket – som används i USA och engelskspråkiga Kanada – och omkring 200 ord och fraser. Handsken består av en rad elektroniska sensorer och en bärbar dator som kan tolka den ena armens, handens och fingrarnas rörelser. Dessa omvandlas till ord via högtalare eller på en bildskärm. Och tekniken är på frammarsch.

Även för soldater

Nyhetsbyrån AP rapporterar att den amerikanska militären utvecklar ett liknande system. Tanken är att soldater ska kunna kommunicera med varandra ljudlöst.

Alla är dock inte lika positiva till tekniken. Andy Lange, ordförande för det amerikanska riksförbundet för hörselskadade, säger:

– En del ser det inte som en brist att vara döv. Det handlar bara om en annan levnadsstil och döva ska inte behöva använda artificiella medel för att övervinna sin hörselskada.

Mattias Lundell