”Det är präster och familjefäder”

Reporter: Josefin Sköld, Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

Experten: Så luras flickor på nätet av ”modellfotografer”

Hälften av alla femtonåriga flickor har blivit kontaktade av män med sexuella syften på internet.

Ett av de vanligaste sätten är att låtsas vara modellfotograf.

– Det kan vara vilken man som helst. Familjefäder och präster, säger Jörgen Lindeberg vid rikskriminalen.

hälften blir kontaktade I slutet på augusti hittades Johanna, 17, mördad. Hon drömde om att bli modell och hade stämt träff med en ”fotograf”. Träffen slutade i en tragedi. Enligt en studie av BRÅ har 48 procent av alla 15-åriga flickor blivit kontaktade av vuxna med sexulla motiv.
hälften blir kontaktade I slutet på augusti hittades Johanna, 17, mördad. Hon drömde om att bli modell och hade stämt träff med en ”fotograf”. Träffen slutade i en tragedi. Enligt en studie av BRÅ har 48 procent av alla 15-åriga flickor blivit kontaktade av vuxna med sexulla motiv.

De finns överallt. Männen som genom falska namn, yrken och intressen lockar till sig minderåriga flickor på internet för att sedan utnyttja dem sexuellt.

– Genom att utge sig för att vara fotograf har de en ”naturlig” ingång till att be om avklädda bilder och fotosessioner, säger Mats Andersson på företaget Netscan som arbetar med att kartlägga grooming på nätet.

Alltid motargument

Flickorna behöver inte ens själva nämna sina modelldrömmar.

– En gång lade jag ut en bild på min farmor som ung – hon var inte alls lämpad att bli fotomodell. Men förfrågningarna haglade. Jag skulle säga att tjejer som inte är några ”fotomodellsämnen” är mer utsatta. ”Fotograferna” dras till dem med dåligt självförtroende och har alltid motargument, typ ”du kan bli ögonmodell” eller ”jobba som benmodell”.

Enligt en studie gjord av BRÅ 2007 har 48 procent av alla 15-åriga flickor och 18 procent av alla 15-åriga pojkar blivit kontaktade av vuxna med ett sexuellt motiv.

Jörgen Lindeberg, rikskriminalpolisens samordnare av groomingärenden, beskriver männens metoder som mycket väl genomtänkta och raffinerade.

Mängder av exempel

Genom att utge sig för att vara jämnåriga kamrater kan de ta reda på vilka intressen och framtidsdrömmar deras offer har. Sedan anpassar de sin taktik efter det.

Och just falska fotografer är mycket vanliga.

– Det appellerar till unga flickors intressen, säger Lindeberg.

Han har sett mängder med exempel.

– När de falska fotograferna tar kontakt med barnen hänvisar de ofta till en modellsida som de säger sig jobba för. Eller så skapar de helt enkelt en fejkad sida där de lagt upp snodda bilder och säger att de själv tagit dem själv.

’Det är kreti och pleti’

Vilka är männen?

– Det är kreti och pleti. Det finns alla kategorier. Det finns en liten klick – de absolut klantigaste – som är lätt förståndshandikappade. Men den stora massan är vem som helst. Att det skulle vara en socialt isolerad kuf som sitter i en skog det stämmer inte. Det är familjefäder och präster.

Publicerad: