Sahlin i skuggan av Wetterstrand

”Maria har en väldigt stark ställning i det rödgröna samarbetet”

Sahlin inte största hotet mot Reinfeldt. Enligt källor med god insyn kommer Wetterstrand kunna välja vilken ministerpost hon vill.
Sahlin inte största hotet mot Reinfeldt. Enligt källor med god insyn kommer Wetterstrand kunna välja vilken ministerpost hon vill.

Mona är statsministerkandidaten.

Men Maria är stjärnan.

Skyhöga förtroendesiffror och rekordstarkt opinionsstöd ger språkröret guldläge inför valet.

– Ju populärare hon blir desto starkare ställning får hon hos de rödgröna, säger en person med insyn.

Maria Wetterstrand, 36, har snart prytt varenda svenskt tidningsomslag. Alla vill prata med Miljöpartiets kvinnliga språkrör och bland väljarna går hennes raka sätt och tydliga svar hem. Det är Maria Wetterstrand, inte Mona Sahlin, som hotar Reinfeldt på tronen som Sveriges populäraste partiledare.

– Maria har en väldigt stark ställning. Hon skulle kunna välja vilken ministerpost hon vill. Socialdemokraterna har inte mandat att hindra henne, säger en person med god insyn.

Utan MP ingen seger

Dessutom går hennes parti bättre än någonsin. Enligt opinionsmätningarna har Miljöpartiet fördubblat stödet sedan valet 2006. I dag är partiet Sveriges tredje största och utan MP blir det ingen rödgrön valseger.

– Det påverkar inte minst vårt eget självförtroende i diskussionerna, säger Maria Wetterstrand.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det här också ett faktum som används flitigt i förhandlingsspelet. Inte minst när det gäller att driva igenom Miljöpartiets ”högerpolitik”, som sänkta arbetsgivaravgifter och vinst i välfärden. För det är bara med den typen av politik som väljare som annars skulle ha röstat på de borgerliga nu kan tänka sig att rösta rödgrönt.

Går Miljöpartiets väg

– Det är en väldigt tydlig signal till många att vi står för en politik som inte är en röd socialistisk utan en grön politik som har lite andra perspektiv. Och det är klart vi tycker det är viktigt att en del av det också får genomslag i det rödgröna, säger Wetterstrand.

Oppositionens gemensamma budgetmotion kommer i sin helhet på måndag. Men redan vet vi att mycket har gått Miljöpartiets väg: Folkomröstning om Förbifart Stockholm, storsatsning på tåg och järnväg, höjd bensinskatt och införd kilometerskatt. Men Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin håller inte med om att det är Maria Wetterstrand och Mona Sahlin som håller i taktpinnen.

– Budgeten vi lägger på måndag är inte socialdemokratisk, inte miljöpartistisk och inte vänsterpartistisk. I stället har vi lyckats med det som många var övertygade om att vi inte skulle göra: Att bygga något nytt som är det rödgröna.

Publisert: