Mördade av pojkar

NYHETER

Experten: Man framkallar detta genom att sänka standarden i skolan

Foto: Lottie Nilsson, Nancy Tavsan, Therese Johansson Rojo och Malin dödades alla av pojkar i samma ålder.

Fem unga kvinnor har dödats bara det senaste året av unga män i deras närhet.

Neddragningar i skolan kan vara en orsak till att potentiella gärningsmän går över gränsen.

– Man framkallar detta genom att sänka standarden i skolan. Vi skulle kunna ge oss tusan på att ta oss an de här personerna, men det görs inte, säger Stefan Sandström, psykolog.

I går hittades en 16-årig flicka död i skogen i Västerås. En jämnårig pojke misstänks för mordet. Han säger själv att hans avsikt aldrig var att döda flickan utan att det hela var en lek som spårade ur.

Stefan Sandström, psykolog, ser ett samband mellan det ökande ungdomsvåldet och bristen på resurser i skolan.

– Skolan är skyldig enligt lag att utbilda eleverna om våldet. Om skolan levde upp till ansvaret skulle mycket av det här kunna undvikas, säger han.

Brist på vuxenstöd

I kombination med bristen på utbildning om våldets effekter och hur man undviker att hamna i våldsamma situationer tillkommer bristen på vuxet stöd i skolan. Ungefär 90 procent av alla våldsbrott begås av unga män och de är därför en målgrupp som borde ses efter extra.

– Många av gärningsmännen är personlighetsstörda. Det kan ha upptäckts tidigare men inte åtgärdats. När det dras ner på kuratorer, speciallärare och skolvärdar försvinner stödet för de här personerna, säger Stefan Sandström.

Varje år dör ungefär 100 personer i Sverige till följd av dödligt våld, enligt Brå. Det finns inga tendenser åt något håll som kan bevisa någon ökning eller minskning över tid, men det senaste året har det skett fler mord bland unga jämfört med tidigare år.

– Det har varit ovanligt många fall den senaste tiden. Men samtidigt är alla de här fallen unika, säger Sven Granath, kriminolog och forskare på Brottsförebyggande rådet, Brå.

Förutom morden finns grova våldsbrott mot unga där offren skadats för livet. Emma Pettersson, 19, kämpade för sitt liv men överlevde ett våldsamt överfall i november förra året. Hon slogs medvetslös och knivskars av sin ex-pojkvän som lämnade henne att dö ute på ett fält i Näsby, utanför Kristianstad. Han dömdes för våldtäkt, människorov och försök till mord.

Överrepresenterad grupp

År 2007 dog en ung kvinna av det som i statistiken kallas "övergrepp av annan person". Året innan var siffran noll. 2004 dödades fyra tjejer.

Det är i åldern mellan 15 och 19 år som de första tecknen på psykisk sjukdom ofta börjar visa sig. Samtidigt finns det flera andra faktorer som gör att brotten på flera områden ökar när ungdomar kommer i just den åldern.

– De har precis börjat leva lite mer självständigt och kommit utanför den sociala kontrollen som vuxenvärlden har. Kroppen börjar bli vuxen och stark, många påverkas av hormoner samtidigt som den mentala kapaciteten inte är fullt utvecklad. Det är svårt att säga hur medvetna de här gärningsmännen är om konsekvenserna, säger Sven Granath.