Drevs till vansinne

avMartin Ekelund

Pappan mördade sin dotter – nu skyller han på ex-frun

Foto: POLISEN
REKONSTRUKTION MED DOCKA  Pappan hävdade först att hans treåriga dotter dött av en olycka men bevisen talade emot honom. Flickans rygg var knäckt och hon hade skador på huvudet och halsen. Sju år efter händelsen träder nu pappan fram och hävdar att hans ex-fru fick ­honom att mörda dottern. Bilden är från polisens rekonstruktion av mordet.

Pappan ringde polisen och berättade hur han hjärntvättades och manipulerades till att slå ihjäl sin treåriga dotter.

I går häktades hans ex-fru misstänkt för anstiftan till mord.

– Jag var så pass nedbruten att jag inte hade kontroll över situationen, säger han till SVT.

Den morddömde pappan dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet på sin dotter.

Mordet på den treåriga flickan i ett litet samhälle utanför Värnamo väckte stor uppmärksamhet 2003. Den då 24-åriga pappan dömdes mot sitt nekande till rättspsykiatrisk vård. Han hävdade att allt var en olycka – flickan hade drunknat.

Men bevisen talade mot honom. Flickans rygg var knäckt och hon hade skador i huvudet och på halsen. Som om någon brutalt misshandlat och sedan strypt henne innan hon slängdes i vattnet.

”Jag bär ansvaret”

Nyligen ringde den i dag 30-åriga pappan till åklagaren och erkände. Han berättade att han tagit livet av sin dotter efter att ha blivit hjärntvättad av sin dåvarande flickvän. Kvinnan ansåg att flickan förstörde för dem.

– Jag bär fortfarande ansvaret för mordet, men jag var under ett så starkt inflytande av min dåvarande flickvän. Jag var så pass nedbruten att jag inte hade kontroll över situationen, säger han till SVT Jönköping.

Den 30-åriga kvinnan var under ett par månader 2003 gift med pappan. Vid mordet hade de skiljt sig men levde fortfarande ihop.

Vänner till paret vittnar om en relation med häftiga gräl där mannen ständigt befann sig i underläge. En väninna säger att kvinnan var hatisk mot sin pojkvän på grund av hans ex-fru och dotter. Hon berättar hur hon ofta örfilade honom och tvingade honom att lägga sig på marken och åla som en mask.

Släpptes direkt

Redan 2003 häktades kvinnan misstänkt för delaktighet i mordet. Hon släpptes i brist på bevis. Men hennes dagboksanteckningar blev en bärande del i rättegången mot pappan.

Morddagen den 9 augusti 2003 åkte han hem till sina föräldrar där hans treåriga dotter var familjehemsplacerad. Han hade nyligen genomgått ett faderskapstest i ett desperat försök att bevisa att flickan inte var hans och därmed rädda relationen med flickvännen.

Samma dag skriver hon i sin dagbok:

”Nu är han hemma hos sina föräldrar för att han vill ta sitt ansvar och umgås med sin dotter, nu när han vet att det verkligen är hans. Själv vet jag att han har åkt dit för att mörda ungen.

I alla fall har han sagt att det är därför han skulle åka hem. Naturligtvis tror jag inte på honom. Jag tror att han bryr sig mer om henne än han erkänner.”

Direkt efter mordet skickar han ett sms till sambon och berättar att flickan är död.

Tre dagar senare skriver hon återigen i dagboken:

”Det otäcka är att jag lika gärna kunde ha varit med honom och göra det för jag var med honom mentalt hela lördagen. Och kände precis vad han kände. Han är överlycklig nu.”

”Man glömmer inte”

I går, efter snart sju år, häktades hon på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till mord. Men chefsåklagare Stefan Edwardson är inte orolig över att så lång tid har förflutit.

– Är man med om en så här allvarlig händelse så tror jag inte att man glömmer den även om det har gått ett antal år, säger han.

Han räknar med att gå till åtal redan innan midsommar, trots att den 30-åriga kvinnan förnekar brott och tillbakavisar alla anklagelser.

– Min klient är väldigt chockad att det här dyker upp så här långt efteråt. Det här hade hon lämnat bakom sig och nu vaknar allt till liv, säger hennes försvarare Toni Radtke.

Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet i Sundsvall, har studerat samtliga fall av dödligt våld i modern tid i Sverige. I samband med Sturebymordet förra sommaren, där en 16-årig flicka dömdes för anstiftan till mordet på Therese Johansson Rojo, tittade han på hur pass vanlig företeelsen är.

– Det rör sig om 4–5 fall under de senaste 20 åren. Under samma tid har cirka 2 000 fall av dödligt våld inträffat, så det är väldigt ovanligt.

Kan också vara sjuk

Han tror att den misstänkta kvinnan, om hon ligger bakom mordet, lider av någon form av psykisk störning – annars övertalar man inte någon att döda sitt eget barn.

– Pappan var psykiskt sjuk och det finns ingen anledning att tro att personen som förmådde honom att utföra dådet skulle vara friskare.