Nyheter

Många söker jobb på falska meriter

Av: 

Johan Selin

NYHETER

Experten: Det handlar om dåligt självförtroende

Många ”kryddar” sitt CV för att ligga bättre till på jobbsökarintervjun.
Många ”kryddar” sitt CV för att ligga bättre till på jobbsökarintervjun.

Många överdriver sina meriter för att få drömjobbet.

Men det finns en gräns.

– Att medvetet ljuga är att gå för långt, säger Björn Modée.

Björn Modée, vd för Look Closer.

Överdrivna löner, universitetspoäng som saknas eller rena lögner. Många som söker jobb kryddar sitt cv inför sin framtida arbetsgivare. Björn Modée är vd på företaget Look Closer, som arbetar med att granska arbetssökandes meritförteckningar.
– Ungefär en femtedel har någon felaktighet i sitt cv. Oftast handlar det om att den som söker jobbet överdriver sina tidigare arbetsuppgifter eller sitt löneläge, säger han.

”Har suttit i fängelse”

Enligt Björn Modée har den som rekryterar ett ansvar att kontrollera att uppgifterna i meritförteckningen verkligen stämmer. Samtidigt menar han, är det en skillnad mellan att krydda sina meriter och att medvetet försöka lura en arbetsgivare.
– Om syftet är att vilseleda den som anställer har man definitivt gått för långt. Vi har stött på personer som skrivit att de varit utomlands när de i själva verket varit dömda för brott och suttit i fängelse.

”Riskerar förlora allt”

Björn Modée menar att dåligt självförtroende och brottslighet är två orsaker till att folk fuskar med sina meritförteckningar.
– Brottslingar vill naturligtvis berika sig själva på olika sätt, men små kryddningar av meriter hänger ofta samman med osäkerhet. Man är helt enkelt rädd att inte få jobbet. Men när arbetsplatsen genomskådar fusket riskerar man att förlora allt, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert: