Nyheter

Romerna kastas ut ur landet

Av: 

Magnus Falkehed

Johan Nordström

NYHETER

Franska ministern: De drogar barn

Frankrike har inlett sin klappjakt på romer. Tusentals ska utvisas till Rumänien och Bulgarien.

– Romerna drogar sina barn, säger Nadine Morano, Frankrikes familjeminister.

93 romer sattes i går, under massivt polispådrag, på flygplan från Roissy utanför Paris och från Lyon. Samtliga fick en enkelbiljett till Bukarest, Rumänien. I dag och under helgen ska fler flyg lätta, med hundratals romer ombord.

Romerna har samlats ihop under ett femtiotal polistillslag mot läger över hela Frankrike. Innan slutet på augusti ska 850 personer utvisas från lägren, säger regeringen. Och det är bara början. Varje vuxen person får 300 euro (2 833 kronor) och 100 euro per barn.

Krig mot kriminaliteten

Det är stor risk att många romer återvända till Frankrike så fort de kommit fram till Rumäninen.

– Naturligtvis funderar jag på att återvända till Frankrike. Även om det är olagligt att göra det så är livet bättre där, säger den 26-årige Ionut Balasz till TT-AP.

– Vi tänker ovillkorligen verka för EU-medborgarnas rörelsefrihet, sa Traian Basescu, Rumäniens president i går kväll, när det första planet landat. Han efterlyser en EU-plan för romers integration.

Varje dag slår polisen till mot illegala romläger i hela Frankrike. Aktionen ingår i det krig mot kriminaliteten som Frankrikes president Nicolas Sarkozy förklarade i slutet på juli. 70–80 procent av fransmännen är enligt en opinionsundersökningar positiva till romjakten.

”Visa musklerna”

– Det här är onödigt och ovärdigt. Det är bara ett billigt sätt för Sarkozy att visa sina muskler, säger Malik Salemkour, vice ordförande för det franska förbundet för mänskliga rättigheter till Aftonbladet. Under tiden fortsätter regeringen att storma mot romerna:

– De här personerna ger sina barn tabletter för att söva dem när de tigger, sa Nadine Morano, Frankrikes familjeminister i en intervju i går.

De romer som inte reser friviliigt innan månadens slut tvångsdeporteras och blir utan ekonomisk ersättning.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter