Nyheter

Vildsvinsgalt hoppade in genom fönstret

Av: 

Mikael Hellmyrs

NYHETER

"Herregud, den hoppar ju in på vårt kontor"

Vildsvinet hoppade rakt in genom det tjocka glasfönstret och in på kontoret i Järna. Efter att ha blivit utmotad med en kvast blev djuret överkört.
Vildsvinet hoppade rakt in genom det tjocka glasfönstret och in på kontoret i Järna. Efter att ha blivit utmotad med en kvast blev djuret överkört.

Väktaren Jessica Mitman, 39, såg vildsvinsgalten hoppa in genom kontorsrutan.

Med en sopkvast kämpade hon mot det frustande odjuret.

– Vildsvinsgalten tog sats och så hoppade den rakt igenom fönstret och började leva rövare inomhus.

Jessica Mitman var förra söndagseftermiddagen på jobbet i Järna, utanför Södertälje. Hon är väktare och van att handskas med tuffingar. Men denna gång skulle hon bli tvungen att ta till en kvast och medarbetare för att klara av sin motståndare.

"Tog sats och hoppade in"

Jessica Mitman.

– Jag hörde oväsen, det var något som rasslade till så jag tittade upp och såg en hund där ute, trodde jag. Men det visade sig vare ett stort vildsvin.

Jessica såg djuret på nära håll inifrån kontoret som har flera lager tjockt, tonat fönsterglas.

– Den står och tittar och helt plötsligt ser jag hur den bara tar sats och hoppar rätt in i lokalen genom glasen. Jag tänkte herregud, den hoppar ju in på vårt kontor.

Vildsvinet började leva rövare inne i lokalen medan rädda medarbetare försökte hålla sig undan och ringa polisen – som först inte trodde på historien.

Sopade ut besten

– Vildsvinet frustade och pustade och var överallt, på sofforna, i kontoren till och med uppe på diskbänken. Hela stället blev nerblodat eftersom den skar sig.

Vildsvinet var minst lika uppjagat som arbetarna som gick bet med att få ut djuret. Till sist lyckades Jessica och ett par kollegor beväpnade med en kraftig kvast mota ut vildsvinet.

Djuret var dock illa skadat. Dagen därpå påträffade en jägare det överkört med skärskador på hals och bakben.

– Enligt jägaren vägde galten runt 100 kilo, var ca tre år och hade tydligen kunnat sprätta upp en.

– Man fick ganska mycket adrenalin kan jag säga, säger Jessica Mitman.

Enstaka galning

Svenska jägarförbundet tror att det handlar om en enstaka galning och att det inte är ett utbrett problem inom vildsvinsstammen.

– Det har hänt att älgar sprungit rakt in genom rutor, men jag har aldrig hört talas om vildsvin som gjort det, den stammen är frisk. Troligen har djuret känt sig trängt och gjort en felbedömning när det skulle fly, säger Hans von Essen, riksjaktsvårdskonsulet på Svenska jägareförbundet.

Han ger lugnande besked till oroliga.

– Man ska absolut inte behöva oroa sig för att ett vildsvin dyker upp och hoppar in genom ens ruta.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert: