Nyheter

"Wikileaks är omöjligt att stoppa"

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Röster höjs för Assange och Wikileaks arbete

Röster höjs Reportrar utan gränser och många journalister runtom i världen, höjer sina röster i försvar för Julian Assanges och Wikileaks arbete.
Röster höjs Reportrar utan gränser och många journalister runtom i världen, höjer sina röster i försvar för Julian Assanges och Wikileaks arbete.

Antalet hemsidor som speglar innehållet på Wikileaks har ökat kraftigt.

Det finns nu över 700 sajter som speglar den kontroversiella hemsidan.

Och runtom i världen höjs röster som ger sitt stöd till Wikileaks och Julian Assanges arbete.

– De dokument som har släppts av Wikileaks är omöjliga att stoppa. Dels har många laddat ner dokumenten, men framför allt beror det på att Wikileaks dokument finns speglade på ett stort antal servrar. Så fort information laddas upp på Wikileaks hemsida, laddas den ner på ett antal servrar som i sin tur sprider dokumenten vidare, säger it-experten Joakim von Braun till Aftonbladet.

Framtida publiceringar

Organisationen Wikileaks uppmanade i helgen intresserade personer som driver unix-baserade webservrar, att hjälpa till med att spegla sajten. Det skedde efter en rad attacker mot den kontroversiella sajten i förra veckan. Efter det har antalet spegelsajter vuxit kraftigt.

Joakim von Braun berättar att det blir svårt för stormakter som USA att stoppa framtida publiceringar från Wikileaks.

– Jag läste att tusentals människor har fått ännu opublicerade dokument från Wikileaks i krypterade filer. Sedan distribuerar man ett lösenord och så sprids det vidare från alla dessa människor. Det är svårt att komma åt informationen när den är så vida spridd, konsterar han.

Jämförs med Watergate

Wikileaks främste företrädare Julian Assange står samtidigt under dödshot och har befunnit sig på hemlig plats i Storbritannien, fram till i dag, då han tog kontakt med polisen och framträder i domstol i London angående de misstankar om sexualbrott som riktats mot honom i Sverige.

Framstående amerikanska politiker och journalister har uttalat att han är en spion och landsförrädare som borde mördas, alternativt sättas i fängelse. Samtidigt höjs röster om att Julian Assange och Wikileaks i själva verket har gjort världen en tjänst. En av dem är journalisten och författaren David Samuels. I tidningen The Atlantic jämför han det som hänt med den kända Watergate-skandalen:

"Det är nedslående och upprörande för alla som bryr sig om den amerikanska traditionen av en fri press att se Eric Holder, Hillary Clinton och Robert Gibbs förvandlas till HR Haldeman, John Erlichman och John Dean. Vi kan bara be till Gud att vi inte snart drabbas av hemliga Vita huset-band som visar Obama drickande whisky och sluddrande snackar skit om Assange".

Tekniken viktigast

Men främst har David Samuels reagerat på de amerikanska journalisternas reaktioner på Wikileaks avslöjanden. Han anser att responsen har varit skandalös och chockerande och att journalisterna i vissa fall inte har förstått vad Wikileaks handlar om.

Han anser att Wikileaks betydelse i första hand inte kan mätas i de avslöjanden som finns i dokumenten på sajten.

– Wikileaks verkliga betydelse – och nyckeln till att förstå dess grundares motivering och beteende – ligger inte i innehållet i de senaste dokumenten som har publicerats utan i tekniken som gjorde det möjligt, vilken redan har visat sig vara ett kraftfullt vapen att använda för att underminera offentliga lögner och försvara mänskliga rättigheter.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: