Politiker bakom Googleattack i Kina

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hittade kritisk artikel om sig själv på nätet

En ledande kinesisk politiker beordrade attackerna mot Google, enligt en amerikansk diplomatrapport.

Hackerattacken mot Google, som tvingade sökmotorn att lämna Kina, iscensattes av en medlem i kommunistiska politbyrån, framgår av hemlig information skickad av USA-diplomater till Washington.

Hittade sig själv på Google

Politikern blev fientligt inställd till Google efter att ha sökt efter sitt namn och hittat kritiska artiklar, skriver Guardian efter Wikileaks läcka.

Den enskilda händelsen utlöste ett politiskt inspirerat angrepp på Google och tvingade sökmotorn att lämna en marknad med uppskattningsvis 400 miljoner internetanvändare i januari i år.

Samarbete i politbyrån

Anklagelserna om att Google-attacken kom från en person nära toppen i Kommunistpartiet har inte offentliggjorts förrän nu. Politikern ska ha samarbetat med en annan medlem i politbyrån i ett försök att tvinga Google att ta bort en länk från sin kinesiskspråkiga sökmotor på sin ocensurerade google.com-version.

En hemligstämplad not från USA:s ambassad i Peking talar om att försöket att ta sig in i konton för e-post, tillhörande oliktänkande som använde Googles Gmail-system, hade "samordnats under överinseende av två politbyråmedlemmar".

TT

Publicerad: