Yngste sonen sägs bli Nordkoreas nye diktator

NYHETER

"Snart får befolkningen veta hur deras nye plågoande ser ut"

Nordkorea försöker säkra sin dynasti.

Yngste sonen Kim Jong-un, 26, sägs vara redo att ta över.

På Kim Il Sungs födelsedag ska befolkningen få veta hur han ser ut.

Diktatorn Kim Jong-il drabbades för knappt två år sedan av en hjärtinfarkt. Ända sedan dess har har varit mer eller mindre osynlig och det spekuleras i att han ska låta någon av sina tre söner ta över. Alltfler tecken det senaste året tyder på att valet fallit på Kim Jung-un.

Det senaste kommer från exilorganisationen Renk i Japan som hävdar att regimen tryckts upp bilder på Kim Jong-un som ska distribueras till allmänheten under årets viktigaste högtid, landsfadern Kim-il Sungs födelsedag den 15 april.

Liksom det mesta som gäller Nordkorea är det omöjligt att veta om uppgifterna stämmer.

Nordkorea är en sluten stalinistisk militärdiktatur där en enorm personkult omger ledaren. Porträtt av Kim-il Sung (kallad den store ledaren) och hans son Kim Jong-il (kallad den käre ledaren) pryder varenda officiell byggnad och varenda hem i Nordkorea. I propagandan tillskrivs de övermänskliga färdigheter. De är gudar snarare än ledare.

Det isolerade landet är ett levande museum av en annars svunnen tid och samtidigt en stenhård militärdiktatur där minsta opposition bestraffas med år i hårda arbetsläger.

Nordkorea har satsat allt på att skaffa sig kärnvapen men klarar inte av att föda sin egen befolkning.

Alltfler uppgifter kommer om instabilitet och protester i landet. Enda chansen för makteliten i Nordkorea att överleva är att bygga vidare på personkulten. Eftersom Kim-Jong-ils hälsa vacklar gäller det att hitta ett nytt "underbarn".

Redan förra året hävdade sydkoreanska tidningar att Nordkoreas kommunistparti och parlament fick veta att Kim Jong-un skulle ta över. Efter det har tecknen duggat tätt.

* Hans födelsedag, den 8 januari, gjordes tidigare i år till en nationell helgdag.

* Ett antal sånger komponerade till Kim Jung-uns ära började cirkulera i samband med hans födelsedag enligt Sydkoreas underrättelsechef.

– Vår bedömning är att Kim Jung-un redan deltar i beslutsfattandet, säger Won Sei-hoon.

* Påbud har utgått att ingen får döpa sina barn till Kim Jung-un längre och att de som redan bär namnet måste byta, enligt vad Radio Free Asia uppger.

De två äldsta sönerna anses vara för mjuka (Kim Jong-chul) och för oansvariga Kim Jung-nam.

Förutom att Kim Jung-un under falskt namn gick på internatskola i Schweiz är mycket lite känt om honom.

Kenji Fujimoto arbetade som sushikock hos Kim Jong-il.

– Kim Jung-un besitter en inre styrka. säger han till brittiska The Times. Han har enorma fysiska gåvor, dricker kraftigt och medger aldrig ett nederlag.

Låter som perfekta egenskaper för att ta över den bisarra diktaturen.

Sonen har inte fångats på bild sedan han var 16 år. Snart får befolkningen veta hur deras nye plågoande ser ut.