Oppositionen: 49 öre dyrare bensin

Oppositionen vill höja skatten på bensin med 49 öre per liter.

Höjningen är ett led i förändringarna i miljöskatterna, förändringar som ska ge totalt elva miljarder på två år.

Förutom bilisterna kommer även kraftbolagen att beskattas ytterligare.

Bilar i Göteborg. Foto: Scanpix
Bilar i Göteborg. Foto: Scanpix

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har nu förhandlat klart om miljöskatterna.

Av de elva miljonerna som skatterna tros ge kommer åtta från koldioxidskatten, tre miljarder kronor det första året och fem miljarder nästa. Det skriver Dagens Nyheter i dag.

Fått kompromissa

Trots att höjningen av bensinskatten är drastisk är den betydligt lägre än MP:s förslag från höstens budgetmotion. Då ville partiet ha en höjning med två kronor per liter.

– Vi har fått kompromissa i den här frågan. Från Miljöpartiets sida har vi varit beredda att göra mer, men vi tycker att det här paketet är bra, säger Maria Wetterstrand, till DN.

Höjningen ska ske i två faser: först 29 öre och sedan 20 öre per liter bensin. För att skattehöjningen inte ska slå så hårt mot arbetsresor höjs samtidigt reseavdraget.

Skatt på kraftverk

Oppositionen vill också satsa på övergång från traditionella bränslen till gas eller etanol samt att kraftbolagen betalar en extra skatt på sina övervinster från vatten- och kärnkraft.

– De tar ut det högsta priset från konsumenten fast deras produktion har en väldigt låg kostnad. Då är det rimligt att staten kan lägga en skatt som gör att vi tar in en del av övervinsterna, säger Wetterstrand.

Publisert: