Nyheter

38-åringen beskrivs som en enstöring

Av: 

Josefine Hökerberg

NYHETER

Experterna om misstänkte gärningsmannen

Den misstänkte 38-åringen är ostraffad, vapenintresserad och har svensk bakgrund.

Anhöriga beskriver honom som en enstöring.

– Han har kunnat dölja vad han håller på med eftersom han inte har människor omkring sig, säger Jan Olsson, före detta chef över Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp.

Polisen bekräftade i dag gripandet av den misstänkte serieskytten i Malmö vid en direktsänd presskonferens. Den 38-årige mannen greps i går och är på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök och ett mord. Samtliga offer har haft invandrar-bakgrund.

Enligt polisen bor mannen ensam i Malmö och har licens för två vapen. Dessutom har polisen gjort fynd under husrannsakan som stärker misstanken mot mannen, sa åklagaren Solveig Wollstad vid presskonferensen.

Enligt Tommy Lindström, tidigare chef för Rikskriminalen, kan fyndet inte vara de två vapnen.

– Eftersom han har licens har polisen tagit med dem i beräkningen redan vid den första misstankegraden. Polisen måste ha hittat andra saker i hemmet, som tidningskommentarer eller ritningar där den misstänkte ringat in var han varit någonstans.

Svårt med människor

Vänner och familj beskriver 38-åringen som en enstöring som alltid haft svårt att ta kontakt med människor.

– Ensamma människor som begår såna här brott har ofta en paranoid föreställning, till exempel att det tycker väldigt illa om personer eller saker i samhället, säger Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet.

Ensamheten kan ha bidragit till att han har kunnat hålla på så länge, tror Jan Olsson, tidigare chef över Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp.

– Han har kunnat dölja vad han håller på med eftersom han inte har människor omkring sig.

"Tvångsmässig personlighetsstörning"

Kriminologen Jerzy Sarnecki säger att polisens uppgifter om mannen var förväntade.

– Beskrivningen låter typisk med tanke på brotten han misstänks för. En ensam, kufisk och vapenintresserad man. Det är någon slags psykisk störning som ligger bakom det här beteendet, någon slags tvångsmässig personlighetsstörning.

Han får medhåll av Leif GW Persson.

– Om det är han är han arketypisk. Det talar för att polisen har gjort slagningar på en sån här profil och kollat om någon i området stämmer in på beskrivningen – en udda typ med vapenlicens. Om licensen sen stämmer överens med ett vapen som har använts ska personen plockas in.

Inte skjutit för att döda

Enligt polisen har mannen licens för två vapen – något som enligt Mikael Rying tyder på att mannen är medlem i en skytteklubb.

Han tror inte mannen har skjutit för att döda.

– Syftet skulle kunna vara att skrämma upp invandrare från att komma till Sverige, eftersom samtliga offer har invandrarbakgrund. Men motivet kan också vara ett helt annat, säger Mikael Rying.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert: