Publicerad:
Uppdaterad:

Julian Assanges hemliga vapen

Av: Josefine Hökerberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Wikileaks grundare chattade i dag

Julian Assange har hotats till livet.

Men nu slår han tillbaka.

I en chatt med The Guardians läsare varnade han alla som jagar honom.

– Om något händer oss kommer betydande material som handlar om USA och andra länder att släppas.

När Julian Assange skulle chatta på brittiska The Guardian i dag blev trycket så hårt att sajten brakade samman. Hundratals läsare hade skickat in frågor till Wikileaksgrundaren. Först efter en timme dök svaren upp på sajten. Många läsare undrade om Assange fruktar för sitt liv. Wikileaksgrundaren svarade att det slagits rekord i dödshot mot honom och folket bakom sajten.

Rekord i dödshot

– Men vi har vidtagit alla försiktighetsåtgärder man behöver i kampen mot en supermakt, skrev han.

En rådgivare till Kanadas premiärminister sa nyligen att Julian Assange ”borde mördas”.

– De som uttalar såna hot borde anklagas för anstiftan till mord, sa Assange i chatten.

Signaturen Isopod undrade varför Julian Assange valt att ge sig till känna – om han hade fortsatt att vara anonym hade han sluppit att vara världen mest jagade man.

Då svarade Assange att någon måste förmedla sajtens budskap och axla ansvaret.

– Jag försökte länga att hålla verksamheten anonym men till slut blev folk för nyfikna och jag blev tvungen att träda fram. Vi behövde en ledarfigur som kan tala om för allmänheten hur viktigt det är att folk tar risker för att få fram sanningen.

"Då släpper vi allt"

Men vad händer om Wikileaks plötsligt stängs ned, undrade signaturen Rajiv.

– Krypterade telegram har redan spridits till över 100 000 personer, tillsammans med annat viktigt material från USA och andra länder. Händer det oss något så släpper vi allt direkt.

Julian Assange berättade också att han lider av hemlängtan men att han omöjligt kan återvända till hemlandet Australien.

– Premiärminister Julia Gillard och justitieminister Robert Mc Clelland gjort klart för mig att jag omöjligt kan återvända. Tillsammans med USA jobbar de aktivt för att attackera mig och människorna bakom Wikileaks.

Sedan Wikileaks släppte över en kvarts miljon hemligstämplade dokument har sajtens grundare Julian Assange blivit utsatt för flera dödshot av ledande politiker. Sarah Palin har sagt att Wikileaks ska jagas "med samma ihärdighet som al-Qaida" och den republikanska tidigare presidentkandidaten Mike Huckabee menar "den nationella säkerheten på spel" och uppmanar USA att terrorklassa Wikileaks.

Publicerad:
Publicerad: