Israels fartyg mötte aktivistflottan

Foto: Ship to Gaza.
NYHETER

Israeliska örlogsfartyg mötte aktivistkonvojen Ship to Gaza när den stävade mot Gazaremsan i internationellt vatten sent på söndagskvällen, uppgav vittnen ombord.

Foto: Henning Mankell.

Krigsfartygen anropade aktivistbåtarna och uppmanade dem att snällt följa med till den israeliska hamnen Ashdod eller förbereda sig på att bli bordade, rapporterade Jerusalem Post.

Men den israelisksvenske musikern och Israelkritikern Dror Feiler, som befinner sig ombord på ett av aktivistfartygen, sade att konvojen tänkte fortsätta mot Gazaremsan.

– Nej nej, vi fortsätter. Vi står inte still, absolut inte. De håller på och småtrakasserar oss, så att vi ska bli nervösa, säger han över satellittelefon till TT.

Själv hade han inte sett de israeliska fartygen, som sades befinna sig närmare den största av de sex båtarna i aktivistflottan.

Konvojen består av sex fartyg med hundratals aktivister, däribland affischnamn som författaren Henning Mankell. Tidigare föreberedde sig passagerarna för en väntad bordning, bland annat genom att öva civilt motstånd, sade Mikael Löfgren, talesperson för Ship to Gaza i Sverige.

Ilsken diplomati

Israel har med ilsken diplomati den senaste veckan försökt hejda den så kallade Frihetsflottan. Enligt Ship to Gaza resulterade det i att bland andra Mankell och parlamentsledamöter från Sverige med flera länder med svepskäl i fredags hindrades från att ta sig från cypriotiska fastlandet ut till fartygen. Efter sega förhandlingar med cypriotiska myndigheter kunde de dock börja ta sig ombord i lördags kväll.

Egypten och Israel håller Gazaremsan i blockad i protest mot att det palestinska området styrs av Hamas, en rörelse som är demokratiskt vald men samtidigt klassad som terrororganisation.

Inget till Shalit

Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon hänvisar till soldaten Gilad Shalit, som sedan 2006 hålls fången i Gaza, när han dömer ut flottans motiv.

– Om flottan hade ett äkta humanitärt mål skulle dess organisatörer tagit med sig något till den bortrövade soldaten Gilad Shalit också, sade Ayalon enligt ett pressmeddelande i helgen.

– Vi tänker inte låta flottan nå Gaza eftersom detta är en kränkning av Israels suveränitet.

Å andra sidan har Israel, för att inte tappa anseende, flera gånger sett genom fingrarna och släppt igenom de sjöburna hjälpsändningar Ship to Gaza skickat sedan 2008. Men de lasterna har varit mycket mindre än de 10 000 ton förnödenheter som nu är på väg.

Och tidningen Israel Hayom konstaterar i en ledarartikel att detta handlar om en propagandakamp där Israel är i underläge.

TT