Nyheter

Vägverket: Ta kvasten i påsk

Av: 

Mikael Hellmyrs

NYHETER

Så reser du säkert i påsktrafiken

svart helg i trafiken Förra året dog nio personer i påsktrafiken. Nu varnar Vägverket: Stanna hemma – eller ta kvasten.
svart helg i trafiken Förra året dog nio personer i påsktrafiken. Nu varnar Vägverket: Stanna hemma – eller ta kvasten.

Vägverket tjatar årligen om nykterhet och försiktighet i påsktrafiken – ändå dör många.

Men i år tänker man utanför boxen.

– Stanna hemma, eller ta kvasten, säger Vägverkets Thomas Andersson.

Klicka på bilden för att göra den större.

Skärtorsdagen, förra året. En 19-årig kvinna och en passagerare kommer åkande i bilen på E14. Ungefär en mil från Storlien i västra Jämtland möter de en personbil med två män. Bilarna frontalkrockar våldsamt. 19-åringen omkommer, de tre övriga personerna kläms fast och skadas – två personer allvarligt och en lindrigt. Polisen misstänkte att mannen som körde den ena bilen var rattfull.

Många reser samtidigt

Förra året dog nio personer i påsktrafiken. Det kan jämföras med helsvarta 1999 då 12 personer avled. I genomsnitt inträffar åtta dödsfall per år denna svarta trafikhelg.Frågan är hur många det blir i år.

– Det är på vägar med mycket trafik upp mot fjällen som risken är stor för olyckor, exempelvis riksväg 70 och 71 mot Sälen och Idre, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket.

Skärtorsdagen från ca klockan 12 då många sätter av mot fjällstugan, och annandag påsk, då många åker hem samtidigt, är de mest olycksdrabbade dagarna. Men de allvarligaste trafikolyckorna brukar inträffa på långfredagen och påskdagen.

"Oftast unga"

– Tyvärr är dessa de stora olycksdagarna. Det beror på att alkohol ofta är med i bilden då. Ungdomar 18-25 är kraftigt överrepresenterade. De har roat sig, åker obältat och på mindre vägar för att man tror att det inte finns poliser där. Sedan är olyckan framme. Man gör ju många fel på fyllan.

Vägverket rekommenderar starkt att man väljer att resa på mötesfria vägar, eller åker på vägar med fartkameror. Man bör vara ute i god tid för att slippa stressa och behöva ta till vansinnesomkörningar. Självklart hör inte alkohol och bilkörning ihop heller.

– Vet man att man ska åka en längre sträcka bör man också följa väderprognosnerna och ska du åka mot fjällen bör du ha tillgång till skyffel och bogserlina i bilen och ha vinterdäcken på, råder Thomas Andersson.

"Ta kvasten!"

Vägverket har rabblat samma råd många gånger, men trots detta inträffar alltid olyckor som hade kunnat undvikas.

I år bjuder Vägverket på ett par dristigare trafiksäkerhetsråd.

– Om du vet att du inte kan åka säkert: Stanna hemma – eller ta kvasten! säger Thomas Andersson.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: