Även Finnair tar extra avgift för överviktiga

avMikael Stengård

NYHETER

Extra avgift för överviktiga splittrar flygbolagen

Foto: Foto: Scanpix

Air France ska börja med en extra avgift för överviktiga passagerare.

Och även Finnair tar ut en "fetmaavgift".

– Det är precis som att man får betala extra för att man har med sig ett stort instrument, säger Taneli Hassinen, kommunikationsdirektör på Finnair.

Nyheten om att Air France från och med den 1 februari tar ut en avgift för överviktiga passagerare som tar upp mer än ett säte uppmärksammades stort i resevärlden i dag.

Air France tvingades under dagen att skicka ut ett pressmeddelande där bolaget poängterade att man inte tvingar överviktiga att betala mer för en biljett. Men däremot kan flygbolaget inte garantera att de större passagerarna får flyga med om planet är fullbokat.

”Självklarhet”

När Aftonbladet ringer runt och frågor de flygbolag som flitigt trafikerar Sverige visar det sig att även Finnair tar ut en avgift för överviktiga.

För finskägda Finnar är det en självklarhet med en extra avgift för större passagerare.

– Det är precis som att man får betala extra för att man har med sig ett stort instrument och behöver mer plats. Det är inte konstigare än så, säger Taneli Hassinen, kommunikationsdirektör på Finnair.

Enligt Hassinen tar nästan alla flygbolag ut en sån avgift. Men han poängterar att flygbolaget inte tvingar sin resenärer att boka en extra stol. Och han känner inte till något fall där resenärer nekats att åka med på grund av de behöver mer plats.

”Vi löser det”

Men norska Norwegian Air är av en annan åsikt.

– Det är absolut inte aktuellt för oss. Behöver en passagerare mer plats löser personalen på flygplanen det, säger Åsa Larsson, informationsansvarig på Norwegian Air.

Även SAS ser problem med att ta ut en extra avgift för överviktiga.

– Vi kan inte bestämma vem som är överviktig eller inte. Men däremot erbjuder vi våra resenärer en ”comfort seat” om man tycker att man behöver mer plats, säger Elisabeth Manzi, presschef på SAS.

Aftonbladet frågade runt bland några av de flygbolag som flitigt trafikerar Sverige. Finnair verkar stå ensam i sin övertygelse att alla flygbolag tar en extra avgift för överviktiga.

Svaren på Aftonbladets rundringning hittar du i faktarutan bredvid artikeln.