”Ska hjälpa hotade svenskar”

Julian Assange om risken att svenskar utsätt för hot efter publiceringen av hemliga dokument

Aftonbladets Torbjörn Ek fick en exklusiv intervju med Julian Assange.
Aftonbladets Torbjörn Ek fick en exklusiv intervju med Julian Assange.

LONDON. Svenskar gjorde publiceringen av de 400 000 hemliga dokumenten möjlig.

Nu kan de drabbas av USA:s vrede.

– De riskerar verkligen att utsättas för hot, säger Julian Assange.

Men Wikileak lovar att hjälpa hotade svenskar.

Nästan 400 000 hemliga dokument om Irakkriget publicerades i dag på avslöjarsajten Wikileaks. Hilary Clinton har redan fördömt publiceringen som innehåller detaljerade beskrivningar av krigsförbrytelser begångna av amerikanska och brittiska trupper. Omkring 15 000 fler civila uppges ha dött än vad myndigheterna hittills har uppgett.

Materialet som skulle vara superhemligt har publicerats tack vare svenskar. Dokumenten ligger på servrar som tillhandahålls av det svenska företaget Banhof och ligger i ett atomsäkert bergrum under Vita bergen i Stockholm.

När Aftonbladet som enda svenska tidning träffar Wikileaks grundare Julian Assange betonar han att åtgärder vidtagits för att skydda de svenskar som hjälpt till vid publiceringen.

– Det riskerar verkligen att utsättas för hot. Redan har ju samtlig press hotats för att de rapporterar om det här. Men de lär säkerligen ge sig ut efter mig personligen först.

Tror du att folk som hjälper dig i Sverige kan vara i någon form av fara?

– Jag tror inte att de politiska omständigheterna gör att de skulle vara i någon fara i nuläget. Vi skulle se ytterligare varningssignaler för det innan något sånt skulle hända. Det har vi inte sett än.

Vad skulle ni göra då?

– De personer som skulle utsättas för hot skulle vi... jag borde inte berätta det... men vi har sätt att bemöta det för att handskas med sådana situationer.

Banhofs styrelseordförande Jon Karlung förberedde sig i går på en attack mot servrarna från utländska organisationer som inte gillar publiceringen.

– Jag har inte haft möjlighet att kolla sedan i morse så jag vet inte om servrarna utsatts för några attacker än, säger Julian Assange.

Publisert: