Snabba resultat – annars ryker hon

avAnette Holmqvist, Eva Buskas

NYHETER

Bara två skäl räddar henne kvar

Mona Sahlin avgår inte – just nu.

Men ska hon sitta kvar till nästa val krävs en socialdemokratisk helomvändning.

Mona Sahlin valdes till partiledare för att förnya Socialdemokratin och ta partiet tillbaka till regeringsmakten.

Hon misslyckades med båda delarna.

Men trots det monumentala valnederlaget sitter Sahlin kvar. Och debatten inom partiet handlar alltjämt om politiken – inte ledaren. Enligt Aftonbladets källor räddas Sahlin nu kvar av två skäl:

En formidabel slutspurt i valrörelsen och hanteringen av valresultatet efteråt.

Att det saknas givna efterträdare.

”Hon hänger kvar”

– Om hon hade gjort en svagare avslutning hade det inte varit något snack, då hade hon rykt. Eller om det hade funnits starkare profiler. Hon hänger kvar på grund av en massa yttre omständigheter snarare än att hon är en bra partiledare, säger en socialdemokratisk källa.

Men det är ett förhållande som snabbt kan förändras. Rösterna efter valet hade knappt räknats färdigt förrän Socialdemokraterna beslutade att hålla en extra partikongress före nästa val. Officiellt ska den handla om den nya politik som nu mejslas fram med hjälp av den tillsatta kriskommissionen. Men i själva verket kommer Mona Sahlins framtid att vara en minst lika central punkt på dagordningen.

– Ledarskapet är en fråga som måste ingå i den stora kriskommissionens arbete och därefter prövas på partikongressen, säger en ordförande för ett av de socialdemokratiska partidistrikten.

Krisarbetet avgör

Ännu är det ingen som öppet ifrågasätter Sahlins ställning. Men flera källor uppger för Aftonbladet att krisarbetet kommer att vara avgörande – och att det brådskar för Sahlin att visa resultat.

– Kritiken kommer att komma om hon inte börjar peka med hela handen och rensa ut runt omkring sig. Då blir det revolt.