Nyheter

Nytt meddelande från Usama Bin Laden

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

al-Qaida-ledaren uttrycker oro för naturkatastrofer

Har Usama Bin Laden blivit miljökämpe?

I en nytt meddelande uttrycker den ökände al-Qaida-ledaren oro för naturkatastrofer och uppmanar till större hjälpinsatser i det översvämmade Pakistan.

Den 11 minuter långa ljudupptagningen visar en stillbild på Bin Laden och en scen där människor får hjälp i ett katastrofområde, rapporterar BBC News.

Meddelandet dök först upp på en islamistisk webbsida och det är ännu inte bekräftat att det faktiskt är en äkta ljudupptagning från Usama Bin Laden.

Talar om klimatförändringarna

I meddelandet säger rösten att fler människor påverkas av klimatförändringarna än av krig – vilket verkar syfta på översvämningarna i Pakistan.

Vad vi har att möta innebär ett behov av att generösa själar och modiga män tar snabba beslut för att erbjuda hjälp till deras muslimska bröder i Pakistan.

Tidigare har Usam Bin Laden i ljudupptagningar anklagat USA för att bära ansvaret för den globala uppvärmningen.

Först uttalandet på över ett halvår

Skulle det nya meddelandet visa sig vara äkta vore det i så fall al-Qaida-ledarens första officiella uttalande sen i mars i år.

Då var Usama Bin Laden mer krigiskt inriktad när han i ett meddelande hotade med att amerikanerna skulle dödas om USA avrättade Khalid Sheikh Mohammed – mannen som anses vara hjärnan bakom 11 september-attacken.

Rättegången mot Sheikh Mohammed och fyra andra misstänkta pågår just nu.

Usama Bin Laden anses fortfarande vara världens mest efterspanade man. Amerikanske myndigheter erbjuder motsvarande cirka 168 miljoner svenska kronor för tips som kan leda till hans tillfångatagande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: