Säpo höjer vår terrorberedskap

avMikael Stengård, Olof Jönsson, TT

NYHETER

Individer med kopplingar
till internationella grupper

1 av 2 | Foto: ULF HOJER
Fredrik Reinfeldt vill inte kommentera det ökade terrorhotet. – Jag är informerad om det, sa han.

Säkerhetspolisen höjer Sveriges terrorberedskap till tre på en femgradig skala.

Enligt militären handlar det om människor med kopplingar till internationella organisationer

– Vi har fått underrättelser som tyder på förändrad aktivitet i vissa miljöer inom Sverige, säger Tina Israelsson på Säpo till Aftonbladet.

I mitten av september fattade Anders Danielsson beslutet att höja den svenska beredskapen från lågt hot till förhöjt hot.

– Det är inte i dag, det är inte i morgon utan längre fram än så, säger Säpochefen Anders Danielsson.

Säkerhetspolisen uppger för Aftonbladet att anledningen är ett utlåtande underlag från Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT).

Gruppen består av operativt ansvariga personer från Säpo, Försvarets Radioanstalt (FRA) och den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

John Daniels, säkerhetschef vid Must, säger att hotet inte är riktat mot Försvarsmakten.

– Det handlar ju om ett antal individer i Sverige som har intention och kapacitet att genomföra attacker mot svenska mål. Det är för tidigt att säga vad som driver och motiverar de här individerna. Om jag får gissa är det en ganska komplex motivbild som driver dem, säger Daniels.

Internationella kopplingar

Enligt honom är det individer i Sverige men med kopplingar till internationella organisationer, men han kan inte gå inte på vilka dessa organisationer är.

– Försvarsmakten har vidtagit ett antal skyddsåtgärder, och kommer säkert att vidta ytterligare åtgärder nu i helgen, men vilka kan jag naturligtvis inte gå in på, förklarar John Daniels.

På frågan vilken roll just Must spelat i att klarlägga de nya hoten svarar Musts säkerhetschef:

– Jag kan säga så här, att Must är Sveriges enda all-source-underrättelsetjänst, vi får in information från alla tillgängliga källor. Vi bearbetar allt detta på Must, men vad som ligger till grund för just den här kan jag inte gå in på.

Hotet måste reduceras

Säpo vill dock inte lämna några uppgifter om vad hotet innebär eller hur utredningen fortgår.

– Nu måste vi reducera hotet, om vi kan det. Vi kan också komma fram till att vi ändrar hotbilden tack vare bättre kunskap om läget. Detta är en komplex fråga. Vi kan rent teoretiskt ändra oss nästa vecka.

Men Danielsson uppger att det inte råder någon omedelbar fara.

– Det finns ett specifikt hot i Sverige. Men att vi nu ligger på förhöjd nivå innebär att vi har bra kontroll på situationen. Vi säger att det inte finns något omedelbart hot.

Inte heller lär den förhöjda nivån märkas på våra flygplatser uppger Anders Bredfell, presschef på flygplatserna Arlanda och Bromma, för TT.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand vid åklagarkammaren för säkerhetsmål vill inte heller uttala sig om det förändrade säkerhetsläget. Han säger dock att han eventuellt lämnar kommentarer senare.

Fredrik Reinfeldt ville på förmiddagen inte kommentera höjningen av beredskapen.

– Jag är informerad om det. Jag vet grunden till Säpos beslut men jag överlåter till säkerhetspolisen att kommunicera, sade Reinfeldt till Aftonbladet.

Varningar även i Europa

De senaste dagarna har flera västerländska säkerhetstjänster varnat för terrordåd i Europa men det är oklart om det finns ett samband mellan de varningarna och höjningen av Sveriges beredskap.

De varningarna handlade om attacker liknande de i Bombay 2008 då beväpnade män attackerade bland annat lyxhotell och en stor tågstation.

Ryktena som förekom förra veckan handlade om tränade terrorister med europeiska pass på väg till Europa från läger i Pakistan. Men ingen enskild stad eller enskilt land har nämnts som möjligt mål.