Publicerad:
Uppdaterad:

”Ett sår som inte har läkt”

Av: Emma Fagerberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett helt sjukhus väntar på besked.

Och det kommer att dröja åtminstone till januari.

– Det här är ett sår som inte har läkt, säger Marta Christensson, huvudskyddsombud.

Marta Christensson.
Marta Christensson.

Den dråpmisstänka barnläkaren har varit avstängd från sitt arbete på Astrid Lindgrens barnsjukhus sedan hon släpptes ur häktet. På Karolinska sjukhuset, dit barnsjukhuset hör, avvaktar man den rättsliga processen.

– Ovissheten tror jag är jobbig för oss alla. Hela sjukhuset väntar ju på när det ska komma något slags besked i den här frågan, säger Stefan Engqvist, chefläkare.

”Påverkar alla”

Även Marta Christensson, överläkare och huvudskyddsombud, menar att en så här långdragen process är tärande för vilken verksamhet som helst.

– Det påverkar alla människor. Det här är ett sår som inte har läkt, det är helt klart, säger hon.

Barnläkarens många invändningar mot åklagarens anklagelser har gjort att rättegången har skjutits upp på obestämd tid. Åklagaren har vänt sig till Socialstyrelsens rättsliga råd, som har bett en norsk professor att utreda fallet.

– Han har sagt att han behöver fram till januari på sig, säger Peter Claeson, chefsåklagare.

”Rent struntprat”

I intervjun med TT förklarar läkaren den segdragna polisutredningen med två ord, ”bara prestige”. Det har fått Peter Althin, Linneas föräldrars målsägarbiträde, att reagera.

– Jag vill definitivt säga att när hon påstår att det bara är prestige, är det rent struntprat. Det här är ingen prestige, utan en allvarlig sak som måste utredas så långt det går, säger han.

– Det är viktigt för alla inblandade.

Publicerad:
Publicerad: