Nyheter

Persson nobbar valnatt med Mona – drar till USA

Av: 

Anette Holmqvist

Mikael Hellmyrs

Göran Persson missar valet på söndag.
Göran Persson missar valet på söndag.

NYHETER

Mona Sahlin har det tufft med svaga opinionssiffror och kritiska röster.

När vinden blåser som snålast och stödet behövs som bäst – då sviker Göran Persson.

Ex-statsministern kommer inte att vara på plats under Socialdemokraternas valvaka – han väljer USA.

Göran Persson kommer inte att finnas med när Socialdemokraterna inväntar valresultatet på söndagsnatten i Tekniska museet i Stockholm.

Statsvetaren och socialdemokraten Stig-Björn Ljunggren kommer att vara på plats.

Persson reser utomlands

– Ett skäl att jag tänkte ta mig dit är att jag hade förhoppning om att få byta några ord med Göran Persson. Men nu visar det sig att han inte kommer att vara där. Persson ska enligt säkra uppgifter inte delta i valvakan på Tekniska museet, han har andra uppdrag i USA, skriver han svtdebatt.se.

Ulrika Alberts, pressekreterare till Göran Persson, bekräftar för Aftonbladet att Göran Persson inte kommer att vara i Sverige vid tidpunkten.

– Han är hemma nu, men han kommer inte att finnas i Sverige under valnatten utan utomlands, det kan jag jag säga. Men var Göran kommer att vara lämnar jag inte ut, säger Ulrika Alberts.

”Gamla galten”

Stig-Björn Ljunggren spekulerar i orsaken till att den ”gamla galten”, som han kallar Göran Persson, inte kommer att finnas på plats under valnatten. Dels skulle Göran Persson känna sig obekväm med situationen efter valet 2006, där han själv fick skulden för att S förlorade regeringsmakten. Dels skulle Göran Persson inte kunna hålla sig från att gotta sig vid en eventuell valförlust.

– Han skulle nog ha svårt att låta bli att visa viss skadeglädje.

Svårare vinna nu

Enligt vad Aftonbladet erfar misstänker personer inom S att Göran Persson gjort analysen att loppet redan är kört och att detta sänker moralen bland medarbetarna.

Christer Isaksson, författare och S-debattör, håller med Stig-Björn Ljunggren i hans analys om varför Göran Persson uteblir.

– Jag tror nog att det har betydelse att Göran Persson inte kommer. Särskilt att det kommer ut nu, några dagar innan valet. Det sänker Mona ytterligare och det visar att enigheten inom partiet kanske inte är så stor som man vill påskina.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan håller inte med.

– Vi har inte haft en föredetta partiordförande med på en valvaka på 25 år. Att göra det här till en grej är att göra en höna av en fjäder, säger han till Aftonbladet.

Under onsdagen valspurtar Socialdemokraterna på Centralstationen i Stockholm. På hemsidan skriver S att Göran Persson då kommer att vara med, tillsammans med andra kända namn.

Aftonbladet söker Göran Persson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter