Nyheter

Spelade CP-skadad – fick miljoner

NYHETER

32-åringen lyckades dupera läkare och Försäkringskassan att han var CP-skadad.

Nu är han misstänkt för att lurat till sig minst fem miljoner kronor.

Och polisen i Halland säger att de är på väg att avslöja fler miljonbedragare.

Det började med "Kaninmannen", sedan med kom 53-åringen och nu en 32-åring som spelat CP-skadad. Alla från Halland. Tillsammans beräknas de sammanlagt lurat till sig minst 16 miljoner kronor på att spela sjuka.

– Ingen av de här träffade egentligen någon specialist som kunde säga att de var sjuka på riktigt. Så för oss har det handlat om att skaffa fram bevis på att de inte är sjuka, vilket märkligt nog sett ur spaningsperspektiv varit relativt enkelt, säger Karl-Arne Ockell, utredningschef på Hallandspolisens bedrägerirotel.

Bedrägerier i miljonklassen

Avslöjandena om miljonbedrägerier mot Försäkringskassan i Halland har kommit i snabb takt det senaste året. Och Enligt Ockell är flera fall på gång.

– För oss handlar det om misstänkta bedrägerier i miljonklassen. Fall där kassans utredare misstänker vab-fusk, att någon jobbat och samtidigt och lurat till sig 3 000 kronor, får de arbeta med själv. Då har vi allvarligare saker att syssla med.

Deltog i pingisturnering

I det senaste fallet har man bland annat konstaterat att 32-åringen inte kan vara CP skadad, bland annat genom en röntgen som inte visar några förändringar i hjärnan som tyder på en CP skada. Men polisen har också bevis på att han utan större hinder deltagit i en bordtennisturnering. Han har haft flera personliga assistenter som fått full lön. En av assistenterna har inte varit i Sverige på fem månader. 32-åringen har fått mellan 160 000 till 180 000 i månaden sedan 2007. Flera häktningar i fallet sker sannolikt i veckoslutet.

"Borde kräva intyg"

Ockell ger både beröm och ris och Försäkringskassan.

– Samtidigt som det är deras egna utredare som ger oss de här fallen, tycker man ju att handläggarna borde kräva intyg av specialister innan man börjar betala ut så stora belopp.

Men den som utsatt Försäkringskassan för det största bedrägeriet genom tiderna är ändå en egen anställd. 2007 svindlade en 28-årig chef i Göteborg till sig närmare 40 miljoner kronor genom att betala ut ersättning för personliga assistenter till privata konton.

TT

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter