"Han vägrade testa sig"

NYHETER

Nya uppgifter om Julian Assange i brittiska medier

Den rättsliga processen mot Julian Assange hade klarats upp tidigare – om Wikileaks grundare tagit ett hiv-test, uppger brittisk press i dag.

Men Assange vägrade.

– Han sa att han inte gillar när folk försöker utpressa honom, säger en av Wikileaks svenska medhjälpare till Daily Mail.

Flera brittiska tidningar uppger i dag att Julian Asange vägrade göra ett hiv-test efter att ha haft sex med de två svenska kvinnor som senare anmälde honom för bland annat våldtäkt.

Enligt en av Wikileaks svenska medhjälpare, som intervjuats av Daily Mail och The Guardian, ska de båda kvinnorna ha vänt sig till honom för att få hjälp att övertyga Assange om att testa sig.

– Jag blev mellanhand i de här förhandlingarna, säger medhjälparen till Daily Mail.

Försökte övertala Assange

Medhjälparen berättar för tidningen att de två kvinnorna, som säger att de haft oskyddat sex med Assange, inte skulle ha anmält honom till polisen om han gått med på att låta sig testas.

The Guardian uppger att en av de två kvinnorna var så orolig att hon besökte sjukhus för att låta testa sig. Därefter ska hon ha uppmanat Assange att göra detsamma. Men Wikileaks grundare svarade henne att han inte hade tid.

– Jag kände att om Julian gått med på att göra ett hiv-test skulle de ha släppt det, säger medhjälparen till Daily Mail.

Han uppger att han försökte övertala Julian Assange att testa sig. Men utan framgång.

– Han sa att han inte gillar när folk försöker utpressa honom, säger medhjälparen.

Var försent

Först på fredagen, när sjukhuset stängt, gick Assange med på att låta sig testas. Men då var det försent.

Enligt the Guardian kontaktade kvinnorna polisen, som svarade att de inte kunde säga åt Assange att testa sig, utan att kvinnornas vittnesmål måste lämnas över till åklagare.

Under helgen släpptes sedan nyheten om misstankarna gentemot Wikileaks frontperson.

Flynt donerar pengar

Julian Assange brittiske advokat Mark Stephens säger till Daily Mail att hans klient har låtit testa sig för hiv och andra könssjukdomar vid ett senare tillfälle. Testerna ska enligt advokaten visa att Assange är fullt frisk.

– Om det är sant att allt kvinnorna ville var att han testade sig, och att det skulle ha stoppat det här fallet, är det väldigt tråkigt, säger Mark Stephens till Daily Mail.

Samtidigt uppger porrtidningskungen Larry Flynt nu att han donerar 50 000 dollar till Wikileaks försvarsfond.

– Om Wikileaks funnits 2003 när George W. Bush drog igång kriget i Irak, kanske inte USA skulle befinna sig i den förfärliga sitaution vi gör i dag, skriver han i nättidningen The Huffington Post.