Våldtäktsmän spårades via Facebook

NYHETER

Kvinnan anmälde att hon precis våldtagits.

Då lyckades poliserna spåra gärningsmännen – via Facebook.

– De hämtade in de misstänkta, och hittade sedan hela våldtäkten i en mobiltelefon, säger chefsjurist Barbro Jönsson.

I måndags presenterade Länskriminalpolisen sin stora genomlysning av hur våldtäktsärenden hanteras.

Chefsjurist Barbro Jönsson, som ansvarat för projektet, tog upp ett ärende som ett exempel på där polisen skött sig bra och där de med lite initiativrikedom använt sociala medier för att spåra gärningsmännen.

Våldtäkten i mobilen

Det handlade om ett våldtäktsärende från i år då en ung kvinna kom in till en station och anmälde att hon hade våldtagits.

– Polismännen säkrade brottsplatsen och tog kvinnan till sjukhus. Men det här var två unga och pigga poliser så de stannade inte vid det. De åkte tillbaka till stationen och sökte fram männen via Facebook. Där hade det skrivits saker om detta, säger Barbro Jönsson till Aftonbladet.

Genom männens Facebook-sidor kunde de identifieras. Männen hämtades sedan in till förhör. Det visade sig sedan att våldtäkten fanns filmad på en av männens mobiltelefon.

"Kan bli bättre"

Men trots att den stora genomlysningen som Jönsson ansvarat för visar att polisen är bra vid förstahandsåtgärderna vid våldtäktsfall så finns det många åtgärder där de kan förbättras.

– Vi kan bli bättre, ja på allt egentligen. Framförallt på att hitta kringbevisning, det räcker ju sällan med bara målsägandes ord. Och även om dna ofta är stark bevisning så är det inte så alla gånger i våldtäktsfall. Det kan behövas mer, säger Barbro Jönsson.