Facebook på jobbet kostar miljarder

Privatsurfande på Facebook på jobbet kostar miljardsummor, varnar Danmarks motsvarighet till Svenskt Näringsliv. Men i Sverige finns inga liknande larmsignaler.

– Nej, det här är en fråga man får hantera ute på företagen, inget som vi känner att vi har mandat att ta i, säger Svenskt Näringslivs presschef Peter Isling till TT.

Hans systerorganisation Dansk Erhverv larmar om att danskars aktiviteter i sociala medier på arbetstid kostar företagen nästan elva miljarder danska kronor om året. I botten ligger en undersökning där 2 500 personer berättar om sitt surfande på jobbet. Var tredje sysslar där med privat Facebookande.

– Vi är överraskade över att det är så utbrett. Det går ut över produktiviteten, kommenterar Dansk Erhvervs vice vd Charlotte Vester för Ritzau.

Hon förespråkar stramare regler.

Ett sådant regelverk finns bara hos sju procent av de svenska företagen, enligt en rapport nyligen från bemanningsföretaget Manpower.

Däremot försöker allt fler offentliga arbetsgivare styra användningen. Leif Nyström, IT-säkerhetschef på landstinget i Västerbotten, förklarar att reglerna där ska värna både patientsäkerheten och sjukvårdssekretessen. Men privat Facebook-användning är inte helt förbjudet.

– Bara det görs med gott omdöme, säger han.

TT

Publisert: