MP-toppen hoppar av i protest: ”MP har blivit som S”

Går med i nya partiet med MP-utbrytare

MP-toppen Max Andersson anser att de gröna har svikit sina ideal och ”blivit som Socialdemokraterna”.

– Vi har en regering som är beroende av högerpartierna C och L för att driva sin politik, då går det inte att få igenom ordentliga klimatåtgärder, säger han.

Nu lämnar han MP och går med i Vändpunkt, som består av flera tidigare miljöpartister.

Max Andersson lämnar Miljöpartiet
Max Andersson lämnar Miljöpartiet

Max Andersson har varit aktiv i Miljöpartiet i 25 år och sitter i EU-parlamentet sedan 2014. Nyligen beslutade han sig för att dra tillbaka sin kandidatur till EU-valet i maj – detta i en protest mot hur partiet har utvecklats.

Nu meddelar han att han engagerar sig i Partiet vändpunkt, som nyligen bildades av tidigare MP-profilen Carl Schlyter.

Max Andersson motiverar sitt beslut med att MP gradvis har gått mer åt höger.

– Miljöpartiet har blivit alltmer som Socialdemokraterna. Jag ser en risk att det kommer gå ännu mer åt höger nu när de kompromissar med Centern och Liberalerna, säger han och fortsätter:

– Jag är övertygad att det behövs ett parti som både tar klimatkrisen på allvar och som arbetar för ökad ekonomisk rättvisa. Vändpunkt kan bli ett parti som flyttar svensk politik i den riktningen.

”Känns sorgligt”

Max Anderssons avhopp blir ett i raden från MP den senaste tiden. Ex-ledamöterna Valter Mutt och Annika Lillemets har också valt att lämna partiet för Vändpunkt.

Hur ser du på att det här splittrar miljörörelsen?

– Jag tror det finns utrymme både för Miljöpartiet och Vändpunkt i svensk politik.

Hur känns det att lämna partiet?

– Jag har levt nästan hela mitt vuxna liv i Miljöpartiet och det känns sorgligt att gå ifrån det, även om det känns hoppfullt och spännande med Vändpunkt.

Har pratat med Fridolin

Max Andersson har informerat flera i MP om beslutet, han har också uttryckt sin besvikelse över hur han anser att partiet har utvecklats.

– Jag har talat med Gustav (Fridolin). Det var ett privat samtal, jag talar helst inte i media om det, säger han.

Max Andersson kommer att fortsätta arbeta för MP i EU-parlamentet fram till valet i maj. Parallellt kommer han vara aktiv i Vändpunkt. Om det nya partiet lyckas samla in tillräckligt med namn för att kunna ställa upp i valet är han beredd att kandidera. Innan månaden är slut ska de ha 1 500 namnunderskrifter och 500 medlemmar.

– Jag är bered att kandidera för Vändpunkt, men jag räknar inte med att hamna överst på listan. Jag tror det är bra om någon annan står där. 

Publisert: