Var fjärde begår självmord efter skolattack

Uppdaterad 2015-10-26 | Publicerad 2015-10-23

Flest dödliga skolattacker inträffar i USA.

Det visar Aftonbladets granskning av skolattacker sedan 1989.

Efter skolattackerna begår drygt en fjärdedel av gärningsmännen självmord.

Vår granskning av skolattacker runtom i världen är inte heltäckande, men ger en tydlig bild av var elever löper störst risk att dö under skoldagen.

Av 84 granskade skolattacker sedan 1989 har 58 inträffat i USA. På andra plats hamnar Tyskland med fem attacker och på delad tredje plats Finland och Sverige, med tre attacker vardera.

Om man i stället tittar på antalet döda, så är Ryssland mest drabbat. 385 elever och vuxna dog i terrorattacken mot Skola nummer ett i Beslan 2004. På andra plats hamnar USA med 191 döda. På tredje plats Pakistan, där 132 skolelever och 13 vuxna dog när beväpnade talibaner attackerade deras skola i Peshawar 2014. Den enskilt värsta händelsen i USA inträffade i Virginia 2007, när Cho Seung-Hui dödade 32 studenter vid Virginia Tech.

Efter skolattackerna är det vanligt att gärningsmannen begår självmord. Det inträffade efter drygt var fjärde attack — 24 av fallen — i Aftonbladets undersökning. En av dem var just Cho Seung-Hui.

Vid 16 av skolattackerna var gärningsmannen under 15 år. Detta gällde framför allt i USA, med 14 fall. Allra yngst var den sexårige pojke som sköt ihjäl en jämnårig flicka på Buell Elementary School i Michigan. En gärningsman i Finland och en i Kanada var också under 15 år.

Bara i tre av de 84 fallen låg kvinnliga förövare bakom attackerna. Alla tre inträffade i USA.

Källor: infoplease.com, Wikipedia, thecabin.net, spiegel.de, TT

ANNONS