Här brottar de ner busschauffören

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Här blir busschauffören brutalt nedbrottad av biljettkontrollanterna.

Orsaken: Han saknade biljett.

– Vill du behålla ditt jobb? skriker en väktare efter att mannen blivit handbojad.

Busschauffören satt på bussen på väg hem från jobbet i Göteborg vid 20-tiden i går kväll när biljettkontrollanterna från Västtrafik kom fram och krävde färdbevis. När han inte kunde uppvisa det slutade dagen på marken i handbojor.

Enligt ett vittne på bussen sa chauffören till kontrollanterna att han själv var förare och precis avslutat sitt elvatimmarspass.

– Han var inte våldsam tillbaka och gjorde inte motstånd, absolut inte. Då gapar de här kontrollanterna rakt i ansiktet på honom: "Du måste ha färdbevis, det fattar du väl!"

”Helt bisarrt”

Enligt vittnet uppträdde biljettkontrollanterna från Västtrafik brutalt och avhyste mannen från bussen vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg.

– Det var ett helt bisarrt beteende av kontrollanterna, de mer eller mindre knuffar ut honom från bussen och lägger ner honom på marken.

Ett annat vittne uppfattade det som att kontrollanterna handgripligen försökte hålla kvar mannen i bussen.

Enligt flera vittnen låg två av kontrollanterna mer eller mindre på busschaufförens rygg.

– En kvinnlig tredje kontrollant satt med knät på nacken på honom. Och då hade han ansiktet neråt alltså. Det var en riktigt brutal kränkning, säger ett vittne.

Ett annat vittne säger:

– Jag tänkte först att de höll ner mannen för att han var berusad. Men jag märkte snart att han var väldigt lugn. Det var väldigt kränkande. Jag förstår om han hade varit aggressiv, men det var verkligen inte fallet.

”Är du busschaufför!?”

En stund senare kom flera väktare och satte handfängsel på busschauffören. Enligt vittnen skrek en av väktarna åt busschauffören.

– De uppträdde väldigt aggressivt och hotfullt. Alla runt omkring sa att det är ju inte klokt, han är ju lugn och har inte gjort något, säger ett vittne.

Videoklipp som Aftonbladet nu kan publicera styrker vittnenas berättelse.

– Jobbar du som busschaufför!? skriker en väktare åt mannen.

Busschauffören – som sitter bakbunden på marken – svarar:

– Jag jobbar som busschaufför!

– Varför håller du på och bråkar med kontrollanterna då? skriker väktaren.

Och upprepar sedan ett par gånger:

– Vill du behålla ditt jobb?

”Väldigt upprörd"

Polisen fick larm om händelsen klockan 20.04 på fredagskvällen.

– Det var en person där som två kontrollanter säger inte har betalt biljett och det uppstår någon form av tumult på platsen. Någon väktare kommer även till platsen och sätter på mannen handbojor. Sedan när vi kommer dit lugnar situationen ner sig, säger Christer Fuxborg, presstaleman för polisregion Väst.

Klara Haage, pressansvarig på Transdev där busschauffören är anställd, säger att chauffören trodde att det räckte att han hade arbetsuniform på sig och förarbevis med sig för att få åka.

– Men då ska man ju åka på det sättet i tjänsten. Och det visste han inte om, säger hon.

Klara Haage uppger att busschauffören fick lättare skador och nu får vara ledig i helgen.

– För det första beklagar vi naturligtvis väldigt djupt att det har hänt. Det är tråkigt för Västtrafiks del och det är tråkigt för vår egen del och för vår chaufförs del, som har blivit skadad och naturligtvis är väldigt upprörd just nu, säger hon.

Föraren polisanmäld

Gunilla Wicktor på Västtrafiks presstjänst hade på lördagen knapphändiga detaljer om händelsen.

– Det var en förare som var på väg hem och så kom de ihop sig. Han hade inget färdbevis och det måste man ha, säger hon.

I övrigt hänvisar hon till polisen.

Busschauffören har anmälts för våld mot tjänsteman och ska ha bitit en av kontrollanterna. I en filmsekvens säger den kvinnliga kontrollanten:

– Varför bet du mig, din jävla idiot?

Sedan visar hon upp sin hand. Varken Västtrafik eller Transdev kunde på lördagskvällen bekräfta uppgiften om att en kontrollant blivit biten. Busschauffören är också anmäld för bedrägligt beteende, eftersom han åkte utan biljett.

Busschauffören har gjort en motanmälan om misshandel.

Aftonbladet har sökt busschauffören.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN