Terrorhotet mot Sverige

Så avslöjades planerna mot Sverige

avMonika Israelsson

Terrorhotet mot Sverige ska ha avslöjats av europeiska säkerhetstjänster, enligt källor till TT.

Krypterad kommunikation mellan Sverige och Mellanöstern tyder på att Mutar Muthanna Majid är en del av en större grupp, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Mutar Muthanna Majid.

Den av polisen jagade mannen, Mutar Muthanna Majid, har inte agerat ensam. Det har flera källor uppgett till Aftonbladet.

Enligt källor till nyhetsbyrån TT ska krypterad kommunikation mellan Sverige och Mellanöstern ska ha skett enligt ett mönster som fått europeiska säkerhetstjänster att agera. Mutar Muthanna Majid ska enligt underrättelseinformationen vara del av en större grupp som är på väg eller redan befinner sig i Sverige.

”Internationellt samarbete”

Sirpa Franzén, presschef vid Säkerhetspolisen, kan inte bekräfta uppgifterna.

– Tyvärr är jag förhindrad att uttala mig om sådana detaljer. Det är många uppgifter som florerar och jag önskar att jag kunde bekräfta eller dementera. Men då skulle jag bryta mot lagen, eftersom det råder förundersökningssekretess. Jag kan säga att det pågår ett intensivt arbete tillsammans med polisen, säger hon.

På vilket sätt samarbetar Säpo med andra underrättelsetjänster?

– Vi har ett omfattande internationellt samarbete, det är en förutsättning för att bedriva vårt arbete. Det är ett mycket nära samarbete med de nordiska tjänsterna, men också globalt. Det bygger på ett ömsesidigt förtroende, där vi inte berättar hur samarbetet ser ut eller vilken information vi får.

Hans Brun, expert på terrorhot vid Försvarshögskolan, säger att kommunikation är en akilleshäl för terrorister.

– De måste kommunicera på något sätt. Det kan, förenklat, vara genom krypterad data- mobil- eller radiotrafik. De måste göra en avvägning mellan de operativa fördelarna med att kunna prata och risken att bli upptäckt, säger Hans Brun.

Genom krypteringen köper man sig tid.

– Det finns olika krypteringssystem och de kan i olika grad knäckas. De vet att det tar x antal timmar, dagar eller veckor innan någon kan läsa det.

”Kan ha nytta av att bilden sprids”

En grynig bild på Mutar Muthanna Majid spreds till polisen under gårdagen. På torsdagen publicerades bilden i media.

– Nu är bilden spridd i media och det kan vi eventuellt ha nytta av, säger polisens presstalesperson Fredrik Wallén till TT.

– Det är inte orimligt att det kan komma mer tips.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

BAKGRUND: Terrorhotet mot Sverige

För första gången någonsin har Säkerhetspolisen höjt nivån för terrorhot till fyra på Sverige.
Orsaken är konkreta uppgifter om planer på ett terrordåd.

■ ■ Onsdagen den 18 november meddelade Säkerhetspolisen, Säpo, att nivån för terrorhot i Sverige har höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

■ ■ En fyra innebär att hotnivån bedöms som hög. Konkret innebär det att Säpo anser att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

■ ■ Enligt Säpochefen Anders Thornberg beror höjningen på att det kommit ”konkret underrättelseinformation” som gör att en förundersökning om förberedelse till terroristbrott inletts.

■ ■ Källor uppger för Aftonbladet att hotet kommer från en man vid namn Mutar Muthanna Majid. Han uppges komma från Irak, och ska vara i 25-årsåldern. Vidare ska han ha stridit i Syrien för Islamiska staten IS. Majid tros ha tagit sig till Sverige via Tyskland. Enligt uppgifter misstänks han planera terrordåd i Europa.

■ ■ Hotnivån har aldrig tidigare legat på en så här hög nivå i Sverige. Enligt polisen bör man inte vara orolig, men Säpochefen uppmanar trots det människor att vara ”extra vaksamma”.

■ ■ Polisen kommer att öka bevakningen av platser där många människor rör sig och objekt som bedöms som extra strategiskt intressanta.

■ ■ Efter Säpos beslut har även Försvarsmakten höjt sin hotnivå till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att hotet bedöms som högt.

ARTIKELN HANDLAR OM