Rullstolsmannens asylansökan avslås – utlämnas till Sverige

avErik Melin

1 av 5

Rullstolsmannen greps i Brasilien i fjol och sökte då asyl i landet.

Nu har bedragarens ansökan fått avslag och han ska nu utlämnas till Sverige.

”Tillräcklig rättslig grund”, skriver Högsta domstolen i Brasilien i sitt beslut.

2012 dömdes en svensk man till fyra års fängelse för att ha lurat Försäkringskassan på 13,5 miljoner kronor. Han uppgav falskeligen, enligt domen mot honom, att ha var funktionshindrad och behövde personlig assistans dygnet runt – vilket gjort att han kommit att kallas ”Rullstolsmannen”.

Sitt påstådda handikapp till trots reste han vid flera tillfällen internationellt, till synes utan problem.

När han skulle börja avtjäna sitt straff i augusti 2013 dök han inte upp och efterlystes internationellt. Han poserade bland annat vid pyramiderna i Egypten 2007.

I oktober förra året greps mannen i Brasilien och han skulle då utlämnas till Sverige. Men Rullstolsmannen ansökte då om asyl i det sydamerikanska landet.

”Hälsan inget hinder”

Behandlingen av ärendet drog ut på tiden men i november i år slog Högsta federala domstolen i Brasiliens huvudstad Brasilia fast att mannen skulle utlämnas till Sverige. I beslutet från myndigheten skriver man att den svenske mannens hälsotillstånd inte utgör några hinder för att överlämna honom i svenska myndigheters händer och att hans brott dessutom utgör ”tillräckligt rättslig grund” för att man ska agera enligt de utlämningsavtal man har förbundit sig att följa.

Rullstolsmannen långa flykt undan rättvisan tycks därmed vara till ända.

ARTIKELN HANDLAR OM