Hundratals flyktingar hungerstrejkar på motorväg

1 av 26

avErik Wiman, Staffan Lindberg, Sebastian Hagberg

NYHETER

RÖSZKE/STOCKHOLM. Ungern har bommat igen gränsen och utlyst undantagstillstånd.

Tusentals flyktingar har samlats på den serbiska sidan om gränsen och trycker nu på mot stålgrindarna.

– Situationen blir allt mer desperat, säger Erik Wiman, Aftonbladets reporter på plats.

I natt trädde de nya lagarna i kraft i Ungern, som gör det möjligt för militär att gripa flyktingar som försöker ta sig över gränsen från Serbien. På tisdagen hade 60 personer gripits, anklagade för att olagligt ha försökt att ta sig in i EU.

Stängslet färdigt

Samtidigt är bygget av taggtrådsstängslet längs gränsen till stora delar avslutat.

På den serbiska sidan av gränsen växer nu frustrationen bland flyktingarna, rapporterar Aftonbladets utrikesreporter Erik Wiman som befinner sig på plats.

Han uppskattar att minst 2 000 flyktingar har samlats vid gränsen. Under kvällen har situationen blivit allt mer uppretad.

– Det är inte våldsamt just nu, men däremot är det en väldigt uppretad och utmattad folkmassa. De trycker och pressar mot stålgrindarna. På andra sidan står ungersk kravallpolis och hindrar dem, säger Erik Wiman.

"Ligger barnfamiljer och gamla i diket"

Under dagen utlyste flera demonstranter en hungerstrejk.

– Det är män, kvinnor och barn. De säger att de kommer att sitta där och hungerstrejka tills de släpps in över gränsen, säger Erik Wiman.

En del flyktingar har redan vänt om för att försöka ta vägen genom Kroatien i stället. Men de flesta har varken ork eller resurser att ta en annan väg.

– Det ligger barnfamiljer och gamla i diket och på asfalten. Situationen blir allt mer desperat.

Undantagstillstånd

Köerna växer sig nu långa av bilar som inte kommer fram. Samtidigt kommer allt fler flyktingar till platsen.

Ungern utlyste under tisdagen undantagstillstånd i två av landets södra regioner, enligt AP. Beslutet, som ger polisen utvidgade befogenheter, motiveras med det stora antalet flyktingar.

Serbien kräver samtidigt att Ungern fortsätter låta flyktingar passera gränsen vid Röszke.

– Det enda hoppet för flyktingarna är att Ungern ska ändra sig och låta dem passera. Men det har de redan sagt att de inte tänker göra. Möjligen skulle en uppgörelse mellan Ungern och Serbien kunna lätta upp situationen, säger Erik Wiman.

ARTIKELN HANDLAR OM