Här obduceras lejonhonan inför barnen

1 av 2

avNiklas Eriksson

NYHETER

Här visar Odense zoo barnen hur ett lejon ser ut på insidan.

I fjol möttes Köpenhams djurpark av en kritikstorm när de obducerade giraffen Marius inför publik.

Odense zoo hittade inget nytt hem åt den nio månader gamla lejonhonan. I stället obducerades lejoninnan inför publik på den danska djurparken under torsdagen, skriver New York Times.

Djurparken skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att den europeiska djurparks- och akvarieorganisationen EAZA stödjer uppvisningen. De menar att det är ett godkänt alternativ att i vetenskapligt syfte visa upp en obduktionen när det inte gått att hitta ett bra hem åt honan.

– Barnen kom fram nära obduktionsbordet och det var en stark lukt men de fortsatte att titta, säger djurskötarnas chef på parken Nina Collatz Christensen till New York Times.

– Det förekom inga protester. Vissa barn tyckte att det blev lite mycket så det gick därifrån.

Inga planer på att sluta

Men precis som i fjol när djurparken i Köpenhamn gjorde samma sak med giraffen Marius möts de av kritik från djurrättsorganisationer. Även i sociala medier var reaktionerna starka och djurparken utmålades som ”monster” av upprörda röster.

Men på Odense zoo har de gjort på samma sätt i 20 år och de har inga planer på att sluta.

– Vissa hakar upp sig på känslomässiga argument snarare än att överväga den vetenskapliga betydelsen. Om du äter en gris eller en ko till middag så måste du döda djuret. Men eftersom det här handlar om ett sött lejon så överreagerar människor, säger Nina Collatz Christensen till New York Times.

– Barnen tycker det är spännande, ställer frågor och är inte alls rädda.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark