De hoppas på mirakel

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: ANDREAS BARDELL
Carly Fiorina, 61, pratar om hur man bör ta tillbaka landet från – bland annat – ”hororna i abortindustrin”.

NYHETER

DES MOINES, IOWA. Carly Fiorina kallades Donald Trumps största hot i höstas.

Rick Santorum gjorde sådan succé i Iowas provval 2012 att han samlade ihop en miljon dollar till kampanjen dygnet efter.

Och Mike Huckabee vann hela kardemumman i delstaten 2008.

Det var då.

Aftonbladet följer tre underdogs – som in det sista tror på nya mirakel.

Upp som en sol och ned som en pannkaka.

Fast inte om man lyssnar på dem själva.

Det är en kylig kväll i staden Ames, fem mil norr om Des Moines. Hillary Clinton har tidigare under dagen talat för fulla hus. Närmare tusen personer köade i timmar, och väntade sedan inomhus i värmen lika länge. Nu har cirkus Clinton kuskat vidare och i en avsevärt mindre lokal står två arrangörer och viskar om att det inte ser bra ut om det är tomt på raderna. De bestämmer sig för att plocka bort fem stolsrader, låta ungefär ett dussin vara kvar. Fotografen Andreas möts av onda ögat när han dokumenterar bortförseln av stolar.

Till arrangörernas lättnad kommer tillräckligt med folk för att fylla de kvarvarande stolarna. De applåderar när Carly Fiorina, en 61-årig amerikansk företagsledare, pratar om hur man bör ta tillbaka landet från – bland annat – ”hororna i abortindustrin”.

■ ■ ■

Det är lätt att tro att USA:s presidentval står mellan Hillary Clinton och Donald Trump, med möjliga gästspel av Bernie Sanders, Marco Rubio och Ted Cruz.

Det är inte nödvändigtvis med sanningen överensstämmande.

Efter de första två republikanska debatterna i höstas hade USA fått en ny favorit i Carly Fiorina, den enda kvinnliga kandidaten på republikanernas sida. Hon utmanade Trump som svarade med att kritisera hennes utseende och tillfälligt sjönk i siffrorna.

Men medan han hämtade sig och tog monopol på medias uppmärksamhet försvann Carly Fiorina, och när dörrarna till hans event öppnas tre timmar innan för att hantera trycket, ekar det fortfarande tomt i rummet tio minuter innan Carly Fiorina ska tala.

Kvinnan – som gjort ett nummer av att vara den första kvinnan på flera tunga poster inom affärsvärlden – får frågan av Aftonbladet hur det driver henne att vara just ”den första kvinnan som…?”

– Det är inte vad som är viktigt för folket i Iowa, snäser hon.

Efter det kommer en man fram och berättar att hans flickvän gjorde abort. Han gråter och frågar om han kan få en kram. Carly Fiorina sträcker ut armarna, stryker honom på kinden och lovar att Jesus förlåter honom. Sedan ber hon honom rösta på henne i valet.

■ ■ ■

Rene Beasem visste inte riktigt vad han gav sig in på när hans hustru föreslog att deras hus skulle vara samlingsplatsen för Rick Santorums sista besök i västra Des Moines innan befolkningen skulle ge sig av för provvalen. Plötsligt är det ett femtiotal främlingar som kliver omkring med skorna på inomhus på hans tjocka vita matta i vardagsrummet i det gigantiska huset som han delar med hustru och åtta barn.

– Hans garage är lika stort som mitt och min frus hus, mumlar Andreas.

Paret Beasem är djupt troende katoliker. Bilder av Maria och Jesubarnet finns i varje rum, många gånger om. Rick Santorum beundrar hemmet en kort stund, innan han börjar berätta för de samlade varför han kan vinna Iowabornas hjärtan igen.

Den 57-årige åttabarnspappan, tillika djupt troende katoliken, får frågan av Aftonbladet hur USA:s kvinnor skulle ha det med honom som president. Han förstår inte frågan.

– Varför ska man hålla på och dela upp människor i män och kvinnor, svarta och vita? Det skapar bara splittring, säger han.

■ ■ ■

En kort bilfärd bort är två biosalonger fyllda till brädden. Det är sen kväll och bara timmar återstår innan Iowaborna ska välja vilka män och kvinnor de vill ska representera dem i det riktiga valet i höst. Men närmare sexhundra personer har stängt av det kommande valet och vill i stället bli roade. På den vita duken framför dem ska den kristna spelfilmen ”God’s not dead 2” ha smygpremiär, tre hela månader innan filmen släpps i april.

Bakom detta ligger den före detta pastorn, tillika presidentkandidaten Mike Huckabee. Innan åskådarna får se filmen pratar mannen, som liknat homosexualitet med sodomi, om allas rätt till liv.

– Ni kan låta en människa som låtsas vara sann i tron tjäna er, eller så kan ni låta mig tjäna er, säger han.

Tiden är snart ute. Hillary och Donald har båda dragit storpublik under dagen. Men när Mike Huckabee får frågan av Aftonbladet hur man ska tolka att han sista kvällen före ett avgörande val tillbringar den på bio skrattar han bara:

– Hur skulle jag annars få ihop så här många människor som lyssnar på mig?

I dag bestämmer sig Iowaborna.

Det blir början på ett nio månader och sju dagar långt race mot Vita huset. Men för Carly Fiorina, Rick Santorum och Mike Huckabee kan drömmen sluta här. Eller, så blir det som de tre djupt troende politikerna hoppas, och ett mirakel dyker upp i elfte timmen.

Snart vet vi.

LÄS OCKSÅ

Spelet om vita huset

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE