Nya vacciner möjligt skydd mot zika

1 av 3 | Foto: Aedes aegypti-myggor i ett labb i staden Campinas, Brasilien.
NYHETER

I jakten på vaccin mot zikaviruset har forskare från Brasilien nu hittat resultat som har visat sig lovande i försök på rhesusapor, rapporterar AFP. Studien publiceras i tidskriften Science.

En metod är att injicera dött zikavirus för att få mottagaren att bilda antikroppar. En annan går ut på att hänga bitar av zikavirus på ett annat virus som mottagaren bildar antikroppar mot. I den tredje metoden används gener från zikavirusets arvsmassa för att få antikroppar att byggas upp. Aporna som vaccinerats och sedan infekterats har inte blivit sjuka och metoderna är så lovande att forskarna planerar studier på människor i höst.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, gläds åt resultaten men säger till SR Ekot att det kommer att ta minst några år innan man kan omsätta fynden i massvaccin för hela befolkningar.

Zika kan orsaka missbildningar

Zika är ett virus som framför allt sprids via aedesmyggor i tropiska länder. Just nu pågår ett större utbrott som blossade upp 2015, med spridning i över 50 länder och territorier.

Foto: Mikrocefali är en allvarlig missbildning där barn föds med för litet huvud.

Sjukdomen är ofarlig för de flesta, men kan orsaka allvarliga fosterskador när gravida smittas. Ett stort antal barn har fötts med mikrocefali – en missbildning av hjärnan där barnet har ovanligt litet huvud – efter att deras mammor smittats under graviditeten.

Världshälsoorganisationen WHO uppmanar kvinnor i zikadrabbade områden att inte bli gravida. Även svenska Folkhälsomyndigheten uppmanar till försiktighet.

Inget vaccin finns än, men försök pågår och har visat lovande resultat.

LÄS OCKSÅ: Vågar jag åka till drabbade länder? 20 frågor och svar om zika

TT

ARTIKELN HANDLAR OM