Rymden

Ryska rymdproblem – igen

NYHETER

Ryska rymdproblem bara fortsätter

Missöde efter missöde efter missöde. . .

Ännu en gång har ryska maskiner misslyckats i rymden – och kompetensen inom landets rymdindustri ifrågasätts.

En rysk bärraket av typen Proton-M skulle ta med sig en mexikansk telekommunikationssatellit upp i omloppsbana kring jorden på lördagen. Men på 16 kilometers höjd började raketens styrmotorer krångla och både raket och satellit brann upp i atmosfären, uppger ryska rymdflygstyrelsen Roscosmos.

I en annan incident samma dag vägrade motorerna starta på ett ryskt rymdskepp av typen Progress som är kopplad till internationella rymdstationen (ISS). Orsaken till misslyckandet utreds enligt Roscosmos.

Andra gången på kort tid

Senast för ett år sedan misslyckades en uppskjutning med en Proton-M. Och i slutet av april i år tappade den ryska markkontrollen i Kazakstan kontrollen över ett fraktrymdskepp av typen Progress M-27 M som var på väg till ISS med nästan tre ton förnödenheter. Det rymdskeppet föll ner och förintades i atmosfären den 8 maj.

Jurij Karash, ledande rymdforskare och ledamot av den ryska akademin för rymdforskning, oroas över att låg lön och brist på nya projekt gör att landets skarpaste hjärnor inte söker sig till branschen.

– Det verkar som om den ryska rymdindustrin faller samman i kosmisk hastighet, säger han till nyhetsbyrån Interfax.

TT

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rymden

ÄMNEN I ARTIKELN

Rymden