Mejla

Wolfgang Hansson

Skicka svenska soldater ökar hotbilden mot Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:
IS-terrorister i Mosul i Irak i juni 2014.
Foto: AP
IS-terrorister i Mosul i Irak i juni 2014.

Svenska soldater i Irak som slåss mot IS ökar tveklöst hotbilden mot Sverige.

Det behöver inte vara ett skäl att avstå men det gäller att gå in i en sådan operation med risken för terrordåd i beaktande.

Sverige ingår redan, tillsammans med övriga EU-länder, i den USA-ledda koalitionen för att krossa Islamiska staten, IS. En terrorarmé som i somras la under sig stora delar av norra Irak och kontrollerar delar av norra Syrien.

De har ägnat sig åt massavrättningar, sålt kvinnor som sexslavar och halshuggit utländsk gisslan. De har lyckats sprida en bild av sig själva som osedvanligt grymma. Ett bevis på att den bilden till stora delar stämmer är de massgravar som upptäckts i utkanten av Tikrit, staden som den irakiska armén nyligen tog tillbaka från IS.

Rent moraliskt råder det med andra ord inga tveksamheter om att IS är en grupp som världen måste försöka stoppa.

Hittills har Sverige dock koncentrerat sig på att ge humanitärt stöd i konflikten. Att skicka en grupp soldater som ska utbilda den irakiska armén är en upptrappning av den svenska insatsen och ger den en rent militär prägel.

Det är inte riskfritt.

Uppmanar till terror

IS har upprepade gånger uppmanat anhängare runtom i världen att genomföra terrorattacker i de länder som ingår i den USA-ledda koalitionen.

Några har redan drabbats, som Frankrike och Danmark. Även om det i dagsläget är svårt att leda i bevis att attackerna genomfördes just för att straffa dessa länder för deras deltagande i koalitionen mot IS.

Men om Sverige får en med framträdande militär roll än man haft i dag finns risken att det ökar terrorhotet mot Sverige.

Hotbilden ökar mot svenska ambassader, företag eller privatpersoner i utlandet. Även i Sverige stiger risken för att någon av de radikaliserade IS-sympatisörer som återvänt från strider i Syrien agerar på svensk mark.

Hur stort hotet blir går inte att säga. Det finns ingen automatik mellan en svensk styrka i Irak och terrordåd riktade mot Sverige. Men ju högre profil Sverige får i den internationella koalitionen mot IS desto mer ökar riskerna.

Därmed inte sagt att Sverige bör avstå från att uppgradera sina insatser mot IS. Liksom USA och övriga EU bektraktar vi IS som ett stort hot på flera sätt.

Ohälsosamt många konflikter

Om de lyckas etablera sitt kalifat i Irak och Syrien kan den islamiska staten bli en terrorcentral där dåd mot omvärlden planeras. En sådan stat skulle också ha en stark destabiliserade effekt i Mellanöstern. En region där konflikthärdarna redan är ohälsosamt många.

Att inte hjälpa till att stoppa IS framväxt kan också öka terrorhotet på sikt.

Dilemmat är att omvärldens kamp mot IS inte bara hjälper till att dämpa terrorarméns framgångar. Den bidrar också till att öka stödet till IS bland radikaliserade muslimer. Europas säkerhetstjänster vittnat om att antalet medborgare från vår kontinent som reser ner till Syrien och Irak för att slåss hela tiden ökar.

Det gäller även från länder i Mellanöstern.

När västerlänningar slåss på arabisk mark mot muslimer blir det enklare för IS att framställa det som pågår som en kamp mellan ”otrogna” västländer och försvararna av det sanna islam. En verklighetsbild som gör att rekryternas strömmar till IS.

Svenska politiker måste ärligt redovisa de risker som finns.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: