Åkesson festade med nationalistband

Av: 

TT

Jimmie Åkesson (SD) poserar på nytagna bilder med det nationalistiska bandet Ultima Thule.

– SD har fått så mycket vind i seglen att man inte längre har problem med att visa sitt rätta jag, säger Daniel Poohl, vd på stiftelsen Expo.

Bilder på Sverigesdemokraternas partiledare tillsammans med medlemmar i det kontroversiella bandet sprids nu på sociala medier. Enligt Åkessons pressekreterare Henrik Vinge är bilderna tagna på en sommarfest som hölls i helgen hemma hos SD-ledaren i Sölvesborg.

Henrik Vinge är inte förvånad över den uppmärksamhet som bilderna fått.

– Jag trodde att det skulle bli en större sak. Många uppfattar Ultima Thule som kontroversiellt, vilket kan vara bra att få en diskussion kring, eftersom det till stora delar är en missuppfattning, säger han.

Bevara Sverige svenskt

Ultima Thule släppte sin första singel för 30 år sedan, och sponsrades då av den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt.

– Det här visar Sverigedemokraternas politiska hemvist. Det är ett parti som kommer ur den nationalistiska, högerextrema miljö där Ultima Thule är en självklarhet, säger Daniel Poohl.

Enligt Henrik Vinge har bandet tagit avstånd från rasism. Men precis som Daniel Poohl beskriver han det som en samlande kraft i den nationalistiska rörelsen.

– Under en tid när det har ansetts fult och kontroversiellt att vara nationalist och vilja bevaka den gemensamma kulturen och det svenska arvet har Ultima Thule varit en symbol för motståndet, och något man har kunnat samlas kring, säger Henrik Vinge.

”Inte rumsrent”

Sverigedemokraterna har de senaste åren velat profilera sig som ett socialkonservativt snarare än ett nationalistiskt parti. Att partiledaren nu poserar med det nationalistiska bandet är ett avsteg från den linjen, enligt Daniel Poohl.

– Många av de nya väljarna har inte röstat på ett parti som man ser framför sig festa med Ultima Thule, utan på ett parti som man uppfattar har blivit rumsrent. Och Ultima Thule är inte rumsrent, det kan man ändå konstatera.

Han tror ändå inte att detta kommer att leda till att SD tappar väljare.

– Vi vet av historien att politiska skandaler väldigt sällan skadar den här typen av partier.

Publisert: