Turkiet oroat – begär Natomöte

Turkiska flygplan har gått till attack mot mål i både norra Syrien och norra Irak. Grafik: FREDRIK PERSSON

Nato kommer att ha ett extrainsatt möte om säkerhet, efter en förfrågan från Turkiet. USA välkomnar de turkiska attackerna mot Islamiska staten i Syrien och försvarar Turkiets rätt att slå till mot den kurdiska PKK-gerillan.

– USA betraktar naturligtvis PKK som en terrororganisation och Turkiet har rätt att agera mot terrormål, säger talespersonen Ben Rhodes enligt AFP.

De turkiska flyganfallen inleddes i fredags och har utöver Islamiska statens (IS) ställningar i Syrien också riktats mot PKK:s baser i norra Irak. Det var de mest omfattande anfallen mot PKK sedan 2011 och ledde till att gerillan i går meddelade att den bräckliga vapenvila som i stort sett har följts sedan 2013 är överspelad.

Turkiet har nu bett Nato om ett extrainsatt möte om säkerheten efter att bombningarna inletts. På tisdag kommer de 28 Natoländernas ambassadörer att träffas för konsultationer.

USA försvarar agerandet

USA välkomnar det ökade stödet i kriget mot IS, men hävdar att attackerna mot vänstergerillan PKK inte varit en del i diskussionerna om de turkiska flygbaser USA och dess allierade nyligen fått tillåtelse att använda för sina egna attacker mot jihadistgruppen.

Tvåfrontskriget innebär att Turkiet nu försöker bekämpa två parter som samtidigt strider mot varandra. Flera bedömare ser anfallen mot IS som en ursäkt för att också bomba PKK.

– När det är oroligt i Syrien och Irak flyttar IS fram sina positioner. Det är också ett sätt för Turkiet att försöka minska kurdernas makt i södra Syrien där de blivit starkare, säger Helin Sahin, Turkietexpert vid Palmecentret.

Våldsam vecka

Samtidigt fortsätter oroligheterna inne i Turkiet. Två turkiska soldater dödades och fyra skadades av en bilbomb i den sydöstra delen av landet sent i lördags, i den kurddominerade Diyarbakir-provinsen. Armén anklagar PKK för att ligga bakom attacken och sex personer har gripits för inblandning i dådet, uppger nyhetsbyrån Dogan enligt Reuters. Armén hävdar att soldaterna lurades till platsen genom att PKK ska ha satt flera bilar i brand.

Händelserna följer på en våldsam vecka i Turkiet, som sparkades i gång av en självmordsattack i Suruç, där 32 personer dödades.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM