Terrorhotet mot Europa

Vill varna för terrordåd i sms

Av: 

Salomon Rogberg

NYHETER

Vid ett terrordåd på svensk mark ska polisen kunna ta hjälp av militären.

Regeringen vill också att myndigheter vid ett terrorattentat via sms ska kunna varna allmänheten för att befinna sig i ”vissa geografiska områden”.

– Det som hände i Köpenhamn och Paris kan hända här, säger inrikesminister Anders Ygeman (s).

Regeringen presenterade i dag sin strategi för att bekämpa den våldsbejakande extremismen.

Bland de konkreta åtgärder som föreslogs fanns skärpta regler kring passhantering – regeringens förslag är att man bara ska kunna få ett nytt pass tre gånger under en femårsperiod. Likaså vill man skärpa straffen för exempelvis handgranater.

Ta hjälp av militären

Dessutom vill regeringen att polisen ska kunna ta hjälp av militären vid ett kommande terrordåd.

– Det som hänt i Paris och Köpenhamn kan hända här. Vid ett terrorattentat ska polisen efter ett regeringsbeslut kunna få stöd av försvarsmakten. För att skärpa vår förmåga att hantera ett kommande terrordåd, ska vi genomföra samövningar mellan polis och militär, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Fängelse för den som reser

Den senaste tiden har även ett stort antal svenskar anslutit sig till terrororganisationer, och flera personer gripits misstänkta för inblandning i terrorism och för att ha begått terroristbrott genom mord i Syrien.

Anders Ygeman lade även fram tre förslag om att kriminalisera deltagande i träningsläger för terrorism, att resa i syfte att begå terrorbrott och att samla in pengar till terroristorganisationer.

Det ska även bli ”solklara” konsekvenser för dem som deltar i det brutala våldet och terrorn.

Anders Ygeman vill också att myndigheter via sms ska kunna varna allmänheten för att befinna sig i ”vissa geografiska områden”, i händelse av terrorattentat.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorhotet mot Europa

Anders Ygeman