Johan Asplunds föräldrar inte välkomna på presentationen

avJon Demred

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Veronica Kindblad
Björn Asplund är kritisk mot att han och andra anhöriga inte får närvara när kommissionen sätter punkt i Quickmålet.

Thomas Quick erkände mordet på deras son.

Men när Bergwallkommissionen presenterar sin utredning i dag fredag är de inte välkomna.

– Det känns så oerhört kränkande, säger Björn Asplund.

Så skapades en seriemördare

Thomas Quick dömdes för åtta mord, för att sedan frias när han drog tillbaka sina erkännanden. Hur kunde det bli så?

Många vill ha svar på den frågan. Björn och Anna-Clara Asplund är särskilt intresserade. Mordet på deras son Johan är ett av de som Quick fälldes och friades för.

Men i dag, när Bergwallkommissionen presenterar sin utredning om Quickfallet tillsammans med inrikesminister Anders Ygeman, är Björn och Anna-Clara inte välkomna. 

– Det är så jävla genomgående från första början. De behandlar oss anhöriga som skit. Är det några som borde beredas inträde till det här så är det Anna-Clara och jag som anhöriga, säger Björn Asplund.

Trodde aldrig på erkännandet

Johan Asplund försvann spårlöst från sitt hem i Sundsvall 1980. Då var han elva år. 1993 erkände Thomas Quick mordet på Johan. Åtta år senare, 2001, dömdes Quick för mordet. Björn och Anna-Clara Asplund trodde inte på Bergwalls erkännande och kunde inte förstå att han fälldes för mordet. 2009 drog Bergwall tillbaka sitt erkännande och 2012 friades han för mordet.

– Vi har aldrig för ett ögonblick trott att det var Bergwall som mördade Johan. Vi har överklagat till alla överordnade myndigheter men ingen har tagit oss på allvar. Och nu när de ska sätta någon slags punkt i den här härvan så får inte vi komma och lyssna, säger Björn Asplund.

Hänvisas till webbsändning

När Björn och Anna-Clara bad om att få komma på pressträffen fick de svaret från Anders Ygemans pressekreterare att de var tvungna att ha presskort. Annars var de inte välkomna. I stället blev de hänvisade till regeringens webbsida där presskonferensen direktsänds.

– Det känns så oerhört kränkande. Jag kan inte se några anledningar till varför vi inte får komma, säger Björn.

Anders Ygemans pressekreterare, Victor Harju, menar att det inte är regeringskansliets uppgift att bjuda in allmänheten till presskonferenser. De är enbart till för media.

Hur kommer det sig att Björn och Anna-Clara Asplund inte är välkomna?

– Presskonferensen är en mediahändelse där vi presenterar Bergwallkommissionens slutsatser för media. Bergwallkommissionen har ansvar för att se till att anhöriga blir underrättade om slutsatserna.

Som anhöriga känner de sig förbisedda.

– Presskonferensen är för media. Alla är som sagt välkomna följa den på internet. Ingen undanhålls från informationen.

”Vem är ansvarig?”

Trots att Björn Asplund inte får komma in på presskonferensen tänker han gå till Rosenbad i dag efter lunch. Han vill höra vad kommissionen har att säga och veta vem som de håller ansvarig för Quickhärvan.

– Jag har väldigt svårt att se hur man kan ge en redovisning av hela Quickärendet utan att komma in på ansvarsfrågor. Hur kan det ha gått så här? Och vem är ansvarig?

Så skapades en seriemördare

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM