Protester i Grekland - jubel på börserna

avErik Melin

1 av 6

I Grekland protesterar man mot uppgörelsen i Bryssel.

På onsdag kommer en omfattande strejk att lamslå landet.

Samtidigt reagerade världens börser med glädje på överenskommelsen.

Tidigt på måndagsmorgonen kom Euroländerna överens om att ge Grekland ett tredje stödprogram på sammanlagt 86 miljarder euro, drygt 800 miljarder kronor, under tre år. De ska också få 35 miljarder euro i olika typer av EU-stöd från strukturfonder. Men för att få pengarna måste Grekland genomföra en rad stränga reformer. Man måste bland annat införa pensionreformer.

– Vi vet att det kommer bli svårt att implementera uppgörelsen. Men grekerna kommer att stödja den eftersom det ger hopp om återhämtning, sa den grekiska premiärministern Alexis Tsipras efter att överenskommelsen träffats.

Men någon dans på rosor för Tsipras lär det knappast bli. För en dryg vecka sedan röstade 61 procent av grekerna nej till nya sparkrav från EU. Något som Tsipras nu ändå gått med på.

Får intern kritik

På onsdag ska det grekiska parlamentet rösta om avtalet som eurozonens regeringschefer mejlsat fram. Ett ja krävs för att reformerna och därmed pengarna från Euroländerna ska bli verklighet.

Även om utsikterna för att få till ett ja ser bra ut, enligt flera bedömare, så kommer Tsipras sannolikt få mycket hård kritik. Fler av hans mer radikala partivänner i Syriza har kraftfullt kritiserat överenskommelsen och enligt regeringskällor ska en grupp ha diskuterat om de ska lämna partiet.

Samtidigt menar ledaren för partier Självständiga greker, högerpartiet som Syriza sitter i regering med, att hans parti aldrig kan gå med på de nya förslagen, rapporterar Financial Times.

Fackunion demonstrerar

Vid sidan om problemet med att få till ett ja i parlamentet så väntar ytterligare bakslag för Tsipras. Lagom till onsdagens omröstning har de grekiska fackorganisationerna utlyst en tjugofyra timmar lång strejk för att protestera mot reformerna.

Fackunionen Adedy planerar också att demonstrera utanför parlamentet vid tidpunkten för omröstningen.

Den utlysta strejken är den största sedan Alexis Tsipras regering tillträdde efter valet i januari, rapporterar The Guardian.

Uppåt på börserna

Utanför Greklands gränser är tongångarna muntrare, i alla fall på världens börser.

Stockholmsbörsen stängde på måndagen med en uppgång på 1,6 procent samtidigt som Nasdaq-börsen och aktieindexet Dow Jones noterades för uppgångar på över 1 procent.

På New York-börsen stängde man med den bästa notering på två veckor.

– Marknader har svarat väldigt positivt på nyheterna som kommer efter flera månader av osäkerhet och ökande oro för att Grekland skulle gå ur eurozonen under stökiga förhållanden, säger marknadsanalytikern Craig Erlam till the Guardina.

ARTIKELN HANDLAR OM