Flyktingmottagandet i Sverige

FP vänder om flyktingmottagning

Av: 

TT

Anton Kasurinen

NYHETER

Regeringens förslag om att alla kommuner ska bli skyldiga att ta emot ett visst antal flyktingar har nu riksdagsmajoritet sedan Folkpartiet kovänt i frågan.

– Det är oerhört välkommet, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till TV4.

I en intervju i SR Ekot öppnar FP-ledaren Jan Björklund för att partiet kommer att stödja regeringens förslag att alla kommuner ska bli skyldiga att ta emot flyktingar.

– Jag tycker att det är rimligt att alla svenska kommuner delar detta ansvar på samma sätt som vi nu kräver att alla länder i Europa ska dela det europeiska ansvaret. Det är inte rimligt att några kommuner ställer sig helt utanför, säger Jan Björklund till Ekot.

Allianspartierna har tillsammans med Sverigedemokraterna tidigare haft majoritet för linjen att kommunerna själva ska få bestämma sitt flyktingmottagande.

Enligt förslaget ska kommunerna från den 1 juli nästa år tvingas ta emot ett visst antal nyanlända med uppehållstillstånd.

”Danderyd måste ta ansvar”

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) välkomnar Folkpartiets uttalande.

– Det viktigaste är att se till att alla kommuner nu tar ansvar, och jag såg nu på morgonen att det kanske finns en riksdagsmajoritet för det. Jag såg att Folkpartiet sagt att man var beredda att stödja en sådan lagstiftning och det är i så fall oerhört välkommet, så att alla kommuner utefter sin befolkning och sina ekonomiska förutsättningar kan vara med och ta ansvar, sa Morgan Johansson i TV4:s Nyhetsmorgon på torsdagsmorgonen.

Samtidigt riktade Johansson tydlig kritik mot kommuner som han anser inte tar tillräckligt ansvar när det gäller att ta emot flyktingar.

– Vi kan inte ha en situation där vissa kommuner som Stockholm, Malmö, Göteborg, Södertälje och Botkyrka tar det här utan det måste också kommuner som Täby, Danderyd, Vellinge, Lidingö och flera andra kommuner som legat väldigt lågt vara beredda att göra, sa Johansson.

”Nedslagen i somras”

Justitie- och migrationsministern sade sig vara "väldigt hoppfull" över det generella politiska läget i Sverige gällande flyktingmottagande, efter vad han beskriver som en sommar då opinionen pekade åt ett annat håll.

– Jag var rätt nedslagen i somras. Det har varit en sommar i Sverige som opinionsmässigt präglats av flyktingkritiska partier och en flyktingkritisk inriktning. Nu har jag en otrolig tillförsikt. Dels vet jag att vi klarar av det här och dels känner jag ett starkt engagemang från det svenska folket, sa han till TV4.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Flyktingmottagandet i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Liberalerna

Sverigedemokraterna

Jan Björklund