Lubitz gjorde som i Oscarsfilmen

1 av 66 | Foto: Stillbild ur filmen Wild Tales.
NYHETER

Den Oscarsnominerade filmen Wild tales inleds med att en besättningsmedlem låser in sig i cockpit.

Sedan flyger han alla passagerarna in i döden.

När filmen nu har premiär i England lyfts de skrämmande likheterna med katastrofen i Alperna.

Den argentinska dramakomedin Wild tales inleds med en scen som Aftonbladets recensent Jan-Olov Andersson beskrev så här:

"En flygresa som urartar i tragikomiskt kaos."

Efter veckans tragiska händelse i Alperna, där Germanwings andrepilot Andreas Lubitz medvetet ska ha kraschat flight 9525, framstår scenen snarare som kuslig.

Wild tales är uppdelad i sex kapitel som på olika sätt berör temat hämnd. I första kapitlet kraschar en besättningsmedlem ett flygplan och dödar alla passagerare ombord.

Han har lurat ombord personer som han vill hämnas på. Sakta upptäcker passagerarna att de alla har kopplingar till en man som heter Pasternak.

Det visar sig att Pasternak är planets purser (chef för kabinpersonalen). När passagerarna märker att planet är på väg ner börjar de febrilt försöka ta sig in i cockpit.

Men Pasternak har låst sig själv inne. Medan passagerarna förgäves bankar och försöker slå upp dörren kraschar Pasternak planet i sina föräldrars hus och dödar sig själv, föräldrarna och alla passagerare ombord.

”Tycker att det är äckligt”

På fredagen hade filmen premiär i England. Många reagerade på filmens innehåll och tyckte att det var osmakligt att den premiärvisas i helgen. Enligt Daily Mail har flera frågat sig om inte premiären borde flyttas.

– Jag hörde om det och tycker att det är äckligt om någon går och ser filmen nu efter kraschen. Likheterna mellan filmen och veckans händelser gör att de borde ha väntat ett tag med att släppa den, säger Abdul Rajid, 33, till Daily Mail.

Wild Tales hade premiär på svenska biografer i slutet av januari och visas fortfarande.

Filmen visades i Tyskland på Hamburgs filmfestival redan den 29 september förra året och har gått att se i tyska biosalonger sedan den åttonde januari, enligt imdb.com. Det är inte känt om Andreas Lubitz sett filmen, enligt Daily Mail.

ARTIKELN HANDLAR OM