S-topparnas flört med C – ”vill samarbeta”

NYHETER

I en debattartikel på Expressen bjuder nu S-topparna Mikael Damberg och Lena Rådström Baastad in Centerpartiet till blocköverskridande samarbete.

Men trots att de partierna har en lång historia av samarbeten är flera centerpartister som var med sist tveksamma, liksom C-ledaren.

”(S) är välkomna att stödja en alliansregering för att ta ansvar för landet”, skriver Annie Lööf på Twitter.

”Vi uppskattar Centerpartiet som konstruktiv och ansvarstagande kraft i svensk politik och våra samarbeten går långt tillbaka i tiden. Blocköverskridande alternativ måste kunna prövas”.

Det skriver närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) i en debattartikel på Expressen.

Höstens riksdagsval har av många beskrivits som en riktig rysare då ingen av de politiska blocken väntas kunna ta egen majoritet utan stöd.

Med det i minnet skickar nu S-topparna därför en tydlig inbjudan till C.

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Har tagit ansvar för Sverige

”Den naturliga grunden för samarbete ligger i partiernas breda förankring i hela landet” skriver de båda S-topparna i debattartikeln.

Vidare poängterar man att Centerpartiet, tidigare Bondeförbundet, är ett av två folkrörelsepartier som tagit ansvar när Sverige har gått igenom tuffa tider, och lyfter samtidigt fram de tidigare samarbetena mellan de båda partierna.

”Mellan 1951 och 1957 regerade man landet tillsammans. Det var ett gott samarbete som skapade parlamentarisk stabilitet och hanterade arbetskrafts- som bostadsbrist till följd av högkonjunktur och urbanisering”

”Vi fick inte betalt för det”

Men centerpartister som var med då säger till Expressen att man inte ser lika ljust på den tiden, och skulle inte rekommendera ett samarbete idag.

– Det var en period då vi hade ekonomiska problem och var tvungna att spara och det var i de sammanhangen som S behövde hjälp. Men vi fick inte betalt för det, det är svårt att jobba ihop med ett så stort parti för man blir mer eller mindre marginaliserade och tappar i opinionen, säger Lennart Brunander, tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet till tidningen.

Lööf nobbar förslaget

Men före detta försvarsministern och talmannen Thage G Peterson (S) välkomnar utspelet.

– Det är min dröm. Det var stabilt och tryggt tidigare. Sveriges folk i dag behöver trygghet, säger han till Expressen.

Men Centerpartiets ledare Annie Lööf nobbar förslaget på Twitter.

Så har det gått för S i riksdagsvalen 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM